blendowana szkocka whisky, markę stworzył w latach 80. XIX wieku roku James Logan Mackie, kupiec z Edynburga. Jego rodzina prowadziła w Edynburgu tawernę o tej samej nazwie. Firma James Logan Mackie & Co. była w tamtym czasie współwłaścicielem destylarni Lagavulin na Islay, a wkrótce także Craigellachie w Speyside i Hazelburn w Campbeltown. Po śmierci Jamesa Logana Mackie w 1924 roku spadkobiercy zmienili nazwę firmy na White Horse Distillers Ltd. Wkrótce zamknięto destylarnię Hazelburn. W 1927 roku wszystkie aktywa White Horse Distillers zostały przejęte przez grupę Distillers Company Ltd (DCL). Od 2010 roku właścicielem marki jest Diageo, ale nie promuje jej, więc White Horse nie ma dziś dużego udziału w rynku, a jest to bardzo przyzwoity blend. W aromacie soda, sól, jabłka, dym, w ustach trochę jodyny i torfu, co mieszanka zawdzięcza dość dużemu udziałowi whisky słodowej z destylarni Lagavulin. Finisz lekki, słodki, zbożowy.