18 stycznia zapraszamy na wieczór z Zieloną Wróżką, tujonem, piołunem i zapachami ziół Prowansji. Distilleries et Domaines de Provence to firma prawdziwie rzemieślnicza, założona w 1898 roku w Forcalquier. Destylują w starych miedzianych kotłach, mają własne herbarium i uprawy różnych odmian piołunów. Ich absynty są pełne nut suszonych ziół, kwiatów, wszystkie robione według starych receptur.
Spróbujemy:
Absenteroux – Vermouth a’Absinthe
Absente Fluo
Absente 55%
Grande Absente 69%
Każdy uczestnik degustacji otrzyma też książkę Bogumiła Rychlaka pt. „Absynt”, a jej autor będzie gościem specjalnym wieczoru.
Start – godz. 19.30, koszt uczestnictwa (cztery próbki 0,02 l + książka) – 50 zł. Liczba miejsc ograniczona. Zapisy: strzelecka@wina-mp.pl.
Wieczór z absyntem
Powiązane artykuły
Zabutelkowana we wrześniu 2025, już 28. edycja Springbank 12YO CS. Leżakowana wyłącznie w beczkach po […]
Podczas Festiwalu Warsaw Spirits Competition będzie można wziąć udział w limitowanej degustacji jednej z Beczek […]
Najnowsza książka Tomasza Prange-Barczyńskiego mówi o tym jak łączyć potrawy z winem i wina z […]
CEDC wprowadza nową linię Soplica Let’s Party – cztery owocowe warianty smakowe: Soplica Let’s Party Ananas & […]
Zrobiona z mieszanki różnych wytłoczyn po produkcji win, leżakowana w beczkach z francuskiego dębu. Butelkowana […]
8 grudnia odbyło się spotkanie w cyklu Mocny Poniedziałek i degustację koniaków Meukow. Historia marki […]
Pernod Ricard zaprezentowało trzecią edycję Ballantine’s 40YO The Moment. Pierwsza The Remembering ukazała się w […]
Od stycznia 2026 roku nowym master blenderem szkockich whisky w Pernod Ricard zostanie Kevin Balmforth, […]