9 lipca w Kita Koguta odbyła się prezentacja kolekcji chilijskiego pisco Alto del Carmen. Marka należy do kooperatywy Capel, która powstała w 1934 roku i obecnie sprzedaje 6,9 mln dziewięciolitrowych skrzynek alkoholu. Mają dziewięć winnic o powierzchni 5000 ha i przetwarzają 200 tys. ton winogron. Mają 60% chilijskiego rynku pisco.
– Historia pisco w Chile sięga XVI wieku, w 1541 roku hiszpańscy konkwistadorzy założyli tu pierwszą winnicę – opowiadał prowadzący spotkanie Radosław Lis. – Apelacja pisco w Chile została ustanowiona już w 1931 roku, a trunek pierwszy raz został zaprezentowany w Europie podczas otwarcia wieży Eiffla 1889 roku. Główne odmiany winogron to muskaty, ale też torontel czy pedro ximenez. Destyluje się całe winogrona, wytłoczyny i wino. Winogrona mają w sobie dużo cukru i aromatów, w Chila jest duża zmienna amplituda temperatur, 360 dni słonecznych w roku, mało wody, więc winorośl zakorzenia się na 12 metrów, głównie żwir i piach, uprawy są w większości tarasowe, nawet na wysokości 2000 m. Zbiory i winifikacja niemal wyłącznie ręczne.
W Kicie Koguta zostały zaprezentowane cztery wersje pisco Alto del Carmen. Uczestnicy degustacji mieli także okazje spróbowania klasycznego koktajlu pisco sour na bazie Alto del Carmen Especial, soku z cytryny, syropu cukrowego, białka kurzego, z dodatkiem gorzkich bitterów.
– Klasyczny koktajl pisco sour powstał w Limie, w barze prowadzonym przez Victora Morrisa I ta receptura pozostaje do dziś nie zmieniona, choć niektórzy robią na soku z limonki, nie cytryny – mówił Sebastian Antoniak, który przygotował degustacyjny koktajl.
A jak smakowały alkohole?
Alto del Carmen Transparente (40%)
Destylowane z winogron muscatu aleksandryjskiego. Bardzo rześki aromat zielonych winogron, kwiatów, do tego nuta metaliczna i siarkowa. W ustach dużo winogron, cierpkie i słone, ale i lekko pikantne – pieprz. Zielone jabłka w finiszu.
19/21/21/7=68
Alto del Carmen Especial (35%)
Muscat aleksandryjski, muscat czerwony (roter muskateller), torontel, pedro ximenez. 3-5 miesięcy w beczkach z dębu amerykańskiego, po winach chilijskich. Delikatny aromat: winogrona, rodzynki, śliwki, liście, róże. Smak delikatny, orzech laskowy, wiśnia, pestka wiśni, sól. Finisz kwiatowy, suche trawy, lekki tytoń.
20/20/20,5/7=67,5
Alto del Carmen Reservado (40%)
Mieszanka szczepów winogron tych samych, co przy wersji Especial, beczki z dębu amerykańskiego po winach, leżakowanie przez 4-6 miesięcy. W aromacie: jabłka, gruszki, figi, miód, czereśnie, czarny bez. W ustach konfitury różane i czarny bez. W finiszu kwaśne jabłka i nuty korzenne, pestkowe.
26/25/26/7,5=79,5
Alto del Carmen Envejecido (40%)
Muscat aleksandryjski i czerwony, dwa lata w dębie amerykańskim, nowe beczki. Słodycz czekolady, słodki tytoń, migdały, orzechy włoskie, rodzynki, wiśnie w czekoladzie. W ustach dużo tytoniu, skóra, cynamon. Finisz to słodki tytoń i herbata oraz figi.
26,5/27/27/8=83,5