6 marca Krzysztof Piaseczny, Rum Explorer zorganizował degustację rumów Saint James. To producent z Martyniki, produkujący rhum agricole z soku z trzciny cukrowej, której plantacje znajdują się na miejscu. Distillerie Saint James znajduje się w Sainte-Marie i należy do grupy La Martiniquaise. Plantację założyli w XVII wieku zakonnicy, Bracia Miłosierdzia. Gorzelnia stanęła na wzgórzach Saint-Pierre w 1765 roku, postawił ją ojciec Edmond Lefébure, przełożony klasztoru i alchemik. Obecnie zakład jest otwarty dla zwiedzających i jest w nim także bardzo ciekawe muzeum rumu.
Fermentacja świeżo wyciśniętego soku trzcinowego w otwartych kadziach trwa 18-48 godzin. Destylacja w kolumnach odbierana jest w przedziale 65-75%. Do starzenia wykorzystywane są głównie beczki z amerykańskiego i francuskiego dębu, choć tzron produkcji stanowią rumy niestarzone.
Spotkanie prowadził Stephen Martin, globalny Ambasador marki Saint James. Przedstawił historię destylarni, zasady produkcji, opowiedział o wyjątkowym charakterze rumów z Martyniki i o propozycjach koktajlowych. Na Martynice jest siedem destylarni rumu i jedna cukrownia. Plantacje trzciny cukrowej zajmują obszar 3900 ha, jest to bardzo rozdrobnione rolnictwo, na wyspie jest 177 plantatorów. Tutejszy rum ma własną apelacje AOC Martinique.
Saint James Impérial Blanc Agricole (40%)
Młody rum z soku z trzciny cukrowej. Zapach intensywny – trawy, kwiatów, miodu, trzciny cukrowej, bananów, ananasa, mineralny, ziemisty. Smak cierpki, nieco mineralny, wulkaniczny, ziemisty, do tego bananowa słodycz, słodkie jabłka. Finisz rozgrzewający, korzenny (cynamon), cytrusowy, gorzkawy jak albedo grejpfruta, mineralność, banany.
26/26/26/7,5=85,5
Saint James Coeur de Chauffe (60%)
Zapach melona, ananasa, bananów, budyniu waniliowego, nuty maślane, nawet industrialne. Smak cierpki, wulkaniczny, tytoń, banany, cierpkie śliwki, lekko drożdże, nuty piekarnicze, grzyby. Finisz oleisty, banan pieczony, mineralne, wulkaniczne, bardzo kwaśne winogrona i grzyby.
27/27,5/27,5/8=90
Saint James Brut de Colonne (74,2%)
Zapach bananów, wanilii, ananasa. Smak cierpko-słodki, wyczuwalna bardzo wysoka moc alkoholu. Słodycz powideł śliwkowych i papaji, cierpkość tytoniu. Mimo mocy ciągle smaczne, finisz tropikalny – banany, ananas, jest oleisty, jest lekko pikantny (moc alkoholu), lekko słony, wulkaniczny, tytoniowy.
27/26,5/27/8=88,5
Saint James VSOP (43%)
Rum pięcioletni. Zapach delikatny, orzechowo-śliwkowy, ananasa, tytoniu, cynamonu, dużo słodkich kwiatów, słodkie czereśnie. Smak słodko-cierpki, słodkie drewno, słodki cynamon, banany, jabłka, drożdże, śliwki, kakao, kawa. W finiszu jest sporo tytoniu, tanin, cierpkich jabłek, gorzkich pestek jabłek, lukrecji, anyżu. Jest też eukaliptusowa rześkość, miód i kakao. Plus dużo bananów, pieczonych bananów.
25,5/26/26,5/7,5=85,5
Saint James XO (43%)
Mieszanka rumów w wieku 6-10 lat. Zapach wilgotnego lasu, septyczny, bandaże, mineralność, siarka (wulkaniczna gleba), skóra, tytoń, smażone banany i ananas. W smaku też dużo nut aptecznych, drożdżowych, tytoń, cynamon, skóra, anyż, masło orzechowe, gorzkie banany. Finisz gorzkawy – zioła, piołun, sporo pieprzu, imbir, sól, lukrecja, anyż i eukaliptus, tytoń i wciąż septyczne, apteczne nuty, trochę werbeny, jest też ciut banana.
27/27/27,5/7,5=88
Saint James 15 Ans (43%)
Głęboki zapach bakalii, dużo rodzynek i suszonej moreli, śliwki, wanilia, czekolada, wiśnie, tytoń, lekko banan. Smak słodko-cierpki, owocowy, pieczone jabłka, tytoń, jak kalwados, a nie rum, ale są także wiśnie i czekolada, trochę rozmarynu. W finiszu dużo jabłek, dużo tytoniu, rozgrzewający imbir. Bardzo w stylu kalwadosu.
27,5/28/27,5/8=91