Wina z Apulii

13 sierpnia o godzinie 20.00 odbędzie się 64. spotkanie Akademii wina online, tym razem zawitamy do Pugli we Włoszech. Naszymi głównymi bohaterami będą: Appassimento z Borgo del Mandorlo i wino powstałe z połączenia lokalnych szczepów Negroamaro i Primitivo z Masseria Civitella. Organizatorzy opowiedzą o winnicach, pokażą zdjęcia i poprowadzą komentowaną degustację win na platformie komunikacyjnej, która umożliwi zadawanie pytań i dzielenie się własnymi odczuciami smakowymi. Każdy uczestnik otrzyma kurierem butelki wybranych win.

Borgo del Mandorlo Puglia Appassimento
Kompozycja ręcznie zbieranych i starannie selekcjonowanych gron Negroamaro, Malvasia, Merlot i Cabernet Sauvignon. Winogrona były podsuszane przez 15 dni, podczas których straciły ok 50% swojej objętości, ale za to zyskały typowe dla procesu appassimento akcenty dojrzałych owoców, suszonej śliwki i rodzynek. Wino następnie dojrzewało przez 3-4 miesiące w beczkach dębowych. To wyjątkowe wino, o głębokiej, purpurowej barwie i zniewalającym aromacie czerwonych owoców, przypraw i wanilii. W smaku miękkie, pełne, intensywne, z dojrzałą taniną. Idealne do pieczeni, dziczyzny i serów.
63.00 zł

Masserie Civitella Rosso Puglia
To delikatne i przyjemne wino, powstałe z połączenia lokalnych szczepów Negroamaro i Primitivo. Intensywnie czerwona barwa w połączeniu z aromatem dojrzałych wiśni i dzikiej róży urzeka od pierwszego momentu. Jeśli dołożymy do tego krągłą budowę i sporą owocowość smaku, otrzymujemy dość eleganckie i bardzo smaczne wino. Znakomicie komponuje się z makaronami w mięsnych sosach i duszoną wołowiną.
39,50 z

Scroll to Top
Spirits logotyp czarny

Dostęp zablokowany

Nie spełniasz wymogów dotyczących wieku użytkowników strony.
Spirits logotyp czarny

Czy ukończyłeś/aś 18 lat?

Treści na tej stronie przeznaczone są wyłącznie dla osób dorosłych.