W świecie klasycznych koktajli i nowoczesnych deserów, jeden składnik zyskał niemal kultowy status – Luxardo Maraschino Cherries. Te intensywnie aromatyczne, ciemne, błyszczące wiśnie są czymś więcej niż tylko ozdobą na wierzchu Manhattanów czy Old Fashioned. To esencja włoskiego rzemiosła cukierniczego i spirytusowego w jednym słoiczku. Polskim dystrybutorem jest Pinot Wine & Spirits.
Głównym bohaterem są wiśnie Marasca – małe, dzikie owoce o intensywnym smaku i aromacie, rosnące głównie w północnych Włoszech i Chorwacji. To właśnie z tych wiśni rodzina Luxardo wytwarza od ponad 200 lat znany likier maraschino. Owoce nie tylko dają smak, ale i stanowią podstawę do stworzenia syropu, który staje się ich kąpielą.Luxardo Maraschino Cherries to kandyzowane wiśnie nasączone gęstym, głębokim syropem na bazie soku z wiśni Marasca i odrobiny likieru. To nie są tanie, czerwone „wisienki koktajlowe” z supermarketu, lecz intensywnie smakujące, naturalne przysmaki o głębokim kolorze i złożonym profilu aromatycznym.
Zawartość wiśni w słoiczku to ok. 50% objętości, podobnie jak zawartość syropu. Wiśnie są chrupkie, bardzo słodkie, z nutami kwasku i marcepanu, które pięknie kontrastują z mocnymi alkoholami i deserami.
W odróżnieniu od sztucznych, barwionych „maraschino cherries” z Ameryki Północnej, wiśnie Luxardo są bez sztucznych barwników czy konserwantów. Mają naturalnie głęboki, prawie czarny kolor i są jednocześnie aksamitne i sprężyste. Ich smak to połączenie:
Koktajlowy must-have
Barmani na całym świecie sięgają po Luxardo, gdy chcą dodać kropkę nad „i” w klasykach jak:
- Manhattan – gdzie ciemna wiśnia równoważy wytrawność rye whiskey i wermutu,
- Old Fashioned – nadając głębi słodyczy i elegancji,
- Aviation – tworząc harmonijną klamrę dla ginowego koktajlu z maraschino.
Luxardo sprawdzi się też jako:
- dodatek do luksusowych deserów (np. panna cotta, lody waniliowe),
- składnik do ciast i tart,
- baza do własnych sosów i syropów owocowych.