Marianne i Christian Lengsteiner mają 11 ha winnic w regionie Wachau, głównie muskateller i riesling, a poza tym 1 ha sadów morelowych i destylarnię. Winiarstwem rodzina Lengsteiner zajmuje się już od siedmiu pokoleń, a korzenie rodu sięgają XVI wieku. Jako winiarze należą od 1983 roku do lokalnego stowarzyszenia Vinea Wachau Nobilis Districtus, które nadzoruje jakość i technologię produkcji. Wina te powstają tylko z loklanych winogron, ręcznie zbieranych, a dla białych win wytrawnych Stowarzyszenie ma wspólne nazwy loklane: Steinfeder, Federspiel i Smaragd, popredzone nazwą winiarza i szczepu. Rodzina Lengsteiner robi wina ze szczepów: riesling, muskateller, grüner veltliner, gewürztraminer, chardonnay, a z czerwonych – zweigelt.

W sezonie sprzedają morele ze swoich sadów, robią dżemy, powidła, a nawet… musztarde morelową, oczywiście także likiery i wysokiej jakości okowity. Fermentacja owocu odbywa się razem z pestkami, trwa dwa tygodnie i kończy się sierpnia. Przed destylacją pestki i wnętrza owoców są w całości uswane. Destylacja odbywa się w niewielkim aparacie okresowo-kolumnowym, w którym uzyskują alkohol z mocą ok. 70-72%. Przed zabutelkowaniem okowita na rok trafia do stalowych cystern. Na niewielką skalę destylują także wytłoczyny z winogron, poza likierami morelowymi robią likier z owoców derenia. W sezonie prowadzą niewielki pensjonat w Wösendorf nad Dunajem.

Polecamy

Lengsteiner Wachauer Marillen Brand 2017 (42%)
Bardzo czysty aromat owocu, w smaku bardzo morelowe, słodkie, delikatnie gorzkie, a finisz wspaniale morelowy, czysty owoc. 5
27,5/29/29,5/9,5=95,5

Lengsteiner Wachauer Marillenlikor (16%)
Likier to owoce z dodatkiem brandy i destylatu z moreli. Gotowane i miksowane. Niefiltrowane. Aromat moreli, smak słodki, bardzo morelowy. Kawałki owoców pod zębami, słodki, morelowy, bardzo przyjemny finisz. 4
27/29/29/9,5=94,5

Lengsteiner Wachauer Dirndllikor 2016 (19%)
Likier dereniowy. Aromat lekko orzechowy, tarnina, smak bardzo cierpki, wiśnie, wanilia, orzechy, śliwki. Cierpki, bardzo cierpki, herbaciany finisz. 4
23/24,5/25/8=85,5

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.

Subskrypcja newsletter

Najnowsze wpisy wprost do Twojej skrzynki e-mail