Cachaça Maria Izabel produkowana jest metodą rzemieślniczą od 1996 r. Wśród palm i bambusowców, z dala od ludzi, znajduje się Sítio Santo Antônio. Tu nad brzegiem Zatoki Paraty swoją destylarnię ma Maria Izabel Gibrail Costa. Zaczynała w 1994 roku, najpierw z mniejszym alembikiem, od 1996 roku już na poważnie. Powstają tu doskonałe rzemieślnicze cachaça.
– Nigdy nie planowałam, żeby robić cachaça, ale kupiłam posiadłość, gdzie wokół rosła trzcina cukrowa, a że w regionie Parata cachaça to część lokalnej kultury, postanowiłam też w tym uczestniczyć – mówi właścicielka.
Obecnie Maria Izabel ma cztery hektary własnej plantacji trzciny blisko oceanu, skupuje też nieco od najbliższych sąsiadów. Ważne by zacząć fermentację od razu po ścięciu trzciny. – Próbowałam różnych odmian trzciny, obecnie uprawiam pięć odmian i mieszam je podczas zbiorów – mówi Maria Izabel.
Piec pod alembikiem opalany jest drewnem, odbiór spirytusu odbywa się z mocą ok. 45%, zbiornik ma 500 l. Czuć wpływ morza w cachaça. Leżakowanie w stali nierdzewnej trwa minimum rok. – Nie obniżam przed fermentacją poziomu cukru, uważam, że daje to większą aromatyczność, ale trudno o powtarzalność procesu destylacji. W zależności od poziomu cukru w soku z trzciny uzyskuję z jednego obiegu od 50 do 90 l cachaça. Używam własnych drożdży, ich przygotowanie przed sezonem zajmuje miesiąc. Potem fermentacja trwa ok. 24 godziny. Moje drożdże dają aromat bardzo owocowy, nieco piwny, czasami nuty szampańskie. Zawsze mieszam destylaty przed rozlaniem do butelek, to jedyny sposób na uzyskanie powtarzalności – opowiada Maria Izabel Gibrail Costa.
Cachaça Maria Izabel ma piękną oprawę graficzną, etykietyu do butelek projektował Jeffrey Fisher, ilustrator „Harry’ego Pottera”.
Maria Izabel dużo używa do starzenia francuskiego dębu. Ciekawym trunkiem jest cachaça z dodatkiem liści tangarynki, które są destylowane w alembiku razem z syropem trzcinowym, to receptura typowa dla regionu Parata, wytwarzana od XIX wieku. Uzyskuje się bardzo przyjemny, mandarynkowo-pomarańczowy, słodki aromat.









































