Destylarnie, Spirits
destylarnie, single malt, whisky szkocka

Wizyta w Ardnahoe Distillery

Wizyta w Ardnahoe Distillery

Udostępnij:

Pięknie położona na północy Islay, na niewielkim wzniesieniu, z widokiem na Wyspę Jura, niedaleko jeziora, od którego destylarnia wzięła nazwę, i który jest jej źródłem wody. Destylarnia Ardnahoe, aktualnie dziewiąty producent whisky na Islay, to inwestycja rodziny Laing. Stewart Laing wraz z synami Andrew i Scottem, założyli w 2013 roku firmę butelkującą whisky Hunter Laing & Co. Ltd. Rodzina Laing jest w whisky-biznesie od lat 40. XX wieku, znana także jako Douglas Laing. Mają wielkie zasoby beczek z whisky z różnych destylarni, a sporo nowszych butelkowań można spróbować za nieduże kwoty w barze destylarni.

Lokalizację dla Arnahoe znaleziono i kupiono teren w 2015 roku. W 2018 roku zaczęły pracować alembiki, 9 listopada napełniono pierwszą beczkę.
Jęczmień jest słodowany w Port Ellen i do 20 godzin suszony w torfowym dymie (poziom natorfienia wykorzystywanego słodu jest tu zróżnicowany, od 5 do 40 ppm). Destylarnia wyposażona jest w stary, z lat 20. XX wieku, młyn do ziarna – słynny Boby Mill. To jedyny element wyposażenia, który nie jest nowy. Kadź zacierna jest miedziana, ma pojemność 2,75 tony, mają cztery kadzie fermentacyjne wykonano z sosny oregońskiej. Fermentacja jest średnio długa, trwa 65-70 godzin. Używają dwóch alembików, pierwszej destylacji ma 13 tys. l, drugiej – 11 tys. l. New make spirit to połączenie aromatów dymu, torfu i owoców sadu. Alembiki wyposażone są w tradycyjne kondensatory, które podczas wychładzania alkoholu dają bardzo długi kontakt z miedzią. Zdolności produkcyjne to milion litrów alkoholu rocznie.
Magazyn leżakowania to w 70% beczki pierwszego napełnienia po bourbonie, duży jest też udział beczek po sherry oloroso z europejskiego dębu. Roczne odparowanie z beczek jest niewielkie, wynosi ok. 2%.
Destylarnia oferuje zwiedzanie, jest tu przyjemna restauracja, bar z dużą selekcją whisky z zasobów rodziny Laing, sklepik z pamiątkami. Brakuje tylko wciąż butelkowania własnej whisky.

Powiązane artykuły

Alkohole dnia
single malt, whisky szkocka

Zabutelkowana we wrześniu 2025, już 28. edycja Springbank 12YO CS. Leżakowana wyłącznie w beczkach po […]

Degustacje, Degustujemy
degustacje

Podczas Festiwalu Warsaw Spirits Competition będzie można wziąć udział w limitowanej degustacji jednej z Beczek […]

Lektury
recenzje, wino

Najnowsza książka Tomasza Prange-Barczyńskiego mówi o tym jak łączyć potrawy z winem i wina z […]

Wydarzenia
rynek

CEDC wprowadza nową linię Soplica Let’s Party – cztery owocowe warianty smakowe: Soplica Let’s Party Ananas & […]

Alkohole dnia
grappa

Zrobiona z mieszanki różnych wytłoczyn po produkcji win, leżakowana w beczkach z francuskiego dębu. Butelkowana […]

Degustacje
degustacje, koniak, likier

8 grudnia odbyło się spotkanie w cyklu Mocny Poniedziałek i degustację koniaków Meukow. Historia marki […]

Wydarzenia
whisky blendowana, whisky szkocka

Pernod Ricard zaprezentowało trzecią edycję Ballantine’s 40YO The Moment. Pierwsza The Remembering ukazała się w […]

Wydarzenia
whisky blendowana, whisky szkocka

Od stycznia 2026 roku nowym master blenderem szkockich whisky w Pernod Ricard zostanie Kevin Balmforth, […]

Przewijanie do góry
Spirits logotyp czarny

Dostęp zablokowany

Nie spełniasz wymogów dotyczących wieku użytkowników strony.
Spirits logotyp czarny

Czy ukończyłeś/aś 18 lat?

Treści na tej stronie przeznaczone są wyłącznie dla osób dorosłych.