Przy ulicy nomen omen Piwowarskiej w samym centrum Bielsko-Białej na Starówce znajdują się mały mały browar i mikrogorzelnia oraz restauracja. Ulokowani są w zabytkowej kamienicy, przy ulicy o dużych tradycjach piwowarskich. W odległości zaledwie 30 m funkcjonował browar, w którym warzono piwo w latach 1805-1870. Elementy historii bielskiego browarnictwa zawarte są w wystroju lokalu i są częścią jego wizerunku.
Firma powstała w 2010 roku. Można tu zobaczyć proces produkcji piwa Bielitzer, począwszy od warzenia słodu w efektownej, pokrytej miedzią kadzi warzelnej, aż po fermentację i leżakowanie. Destylarnia zlokalizowana jest w piwnicy budynku przy ul. Cieszyńskiej 2 (40 m od budynku browaru). Mają niemiecki aparat Kothe z kolumną. Robią zaledwie 5-6 odpędów rocznie tylko na własne potrzeby. Produkty są do spróbowania wyłącznie w restauracji Browar Miejski. Jako pierwsi na Śląsku zaczęli destylować piwo. Jest to piwo esencjonalne w stylu IPA, destylowane do mocy ok. 90%. Destylacja ok. 600 l trwa 2-3 dni. Powstają tu: Piwowica Browar Miejski oraz Piwowica 50% nachmielana na zimno, a w 2025 roku zadebiutowała znakomita Porterówka (35%) na bazie własnego destylatu z piwa.






















