Cachaça Coqueiro jest produkowana na terenie posiadłości Fazenda Cabral, 7 km od historycznego centrum Paraty. Nazwa oznacza drz ewo kokosowe. Destylarnia powstała przy starej plantacji. Rodzina Mello rozpoczęła produkcję cachaçy w Paraty w 1803 roku, dzięki José Mello, i do dziś kontynuuje recepturę swoich przodków, prowadzą ją wnuki i prawnuki: Eduardo Mello, Eduardo Caligari Mello oraz Antonio Mello. Sama marka Coqueiro jest jednak młodsza niż tradycje destylacji rodziny Mello, powstała w 1940 roku, a Eduardo Mello przejął ją od poprzednich właścicieli w 1980 roku.
Obecnie własna plantacja to 6 ha uprawy trzciny. Mają własne kolonie drożdży, używają też własnych starterów fermentacyjnych zwanych w regionie pé de cuba. Jest to sekretna receptura, będąca mieszanką: kukurydzy, ryżu, mąki maniokowej, owoców, liści, ziół. Starter daje ostatecznym produktom specyficzny, lekko ziołowy posmak. Fermentacja trwa jeden dzień. Tylko raz destylują swoją cachaça, serce odbierane jest od ok. 70% do 45%. Alembiki mają pojemność 1200 l, uzyskują po destylacji ok. 120-150 l cachaça. Mają 12 kadzi o pojemności po 18 tys. l z drewna amedoim. Używają do leżakowania dębu amerykańskiego i francuskiego oraz amburana. Robią w szerokim wyborze lokalne likiery, m.in. bananowy, ananasowy, imbirowy czy cynamonowy.
Jest to pierwsza marka cachaçy w kraju, która otrzymała certyfikat jakości i doskonałości Ministerstwa Rolnictwa (certificado de qualidade e excelência).
Produkowane w kilku wersjach: Prata (44%) leżakowana w stalowych kadziach, Ouro (44%) leżakowana przez 12-24 miesięcy w dębowych beczkach, Azulada (45%) destylowana z liśćmi mandarynki.























