Destylarnie, Spirits
destylarnie, single malt, whisky szkocka

Wizyta w Craigellachie

Wizyta w Craigellachie

Udostępnij:

Gorzelnia położona jest w samym centrum regionu Speyside, i niemal w centrum miasta, od którego wzięła nazwę. Do miasteczka widzie efektowny kamienny most z wieżycami, rozpostarty nad rzeką Spey, zbudowany w 1814 roku przez Thomasa Telforda. Jest tu też słynny, doskonale zaopatrzony, bar whisky w położonym na wzgórzu hotelu Craigellachie.


Destylarnia została założona w 1891 roku przez spółkę Craigellachie-Glenlivet Distillery Co., grupującą handlarzy whisky, a jej kierowaniem zajęli się Alexander Edward i Sir Peter Mackie, legenda historii szkockiej whisky. Destylaty z Craigellachie stały się szybko składnikiem powstającego właśnie blendu White Horse, ale Peter Mackie jako jeden z nielicznych od początku stawiał też na single malt. Po śmierci ojca-założyciela gorzelnia przez długi czas należała do grupy Distillers Company Limited, a jej destylaty poza White Horse zasilały także blendy Johnnie Walkera. Od 1998 roku właścicielem jest grupa Bacardi-Martini. Obecnie sztandarowy produkt to whisky single malt 14YO, poza tym firma oferuje 21YO whisky typu cask strength i w bardzo limitowanych ilościach edycje rocznikowe – 1973, 1982, 1987 czy 1988. Wszystkie pozostałe rozlewane i butelkowane są przez niezależnych dystrybutorów, np. 15YO z oferty Gordon & MacPhail, 19YO z Cadenhead czy 8YO Frisky Whisky z oferty John Milroy. Wszystkie destylaty z Craigellachie mają w sobie nuty torfowego dymu, są też wyjątkowo oleiste.
Sama destylarnia jest dziś mało efektownym przemysłowym budynkiem z pudełkową przeszkloną halą, w której mieszczą się potężne alembiki – dwie pary. Roczne moce produkcyjne to ok. 4 mln l. Pierwotnie jednak jej architektem był Charles Doig, który jest autorem typowego dla Speyside stylu budownictwa gorzelniczego z charakterystycznymi pagodami, zachowały się stare zabudowania, m.in. nieczynna już słodownia z efektowną pagodą. Obecnie firm kupuje słód w Glenesk Maltings.

Powiązane artykuły

Degustacje
degustacje, koniak, likier

8 grudnia odbyło się spotkanie w cyklu Mocny Poniedziałek i degustację koniaków Meukow. Historia marki […]

Wydarzenia
whisky blendowana, whisky szkocka

Pernod Ricard zaprezentowało trzecią edycję Ballantine’s 40YO The Moment. Pierwsza The Remembering ukazała się w […]

Wydarzenia
whisky blendowana, whisky szkocka

Od stycznia 2026 roku nowym master blenderem szkockich whisky w Pernod Ricard zostanie Kevin Balmforth, […]

Alkohole dnia
absynt

Nowa receptura absyntu o mocy 68%, produkowanego przez Mundivie w serii Krakow’s Home of Craft […]

Wydarzenia
likier
Podczas Warsaw Spirits Competition zadebiutują dwie limitowane edycje Klaudiusza Szurgota, w tym Cytrynówka Częstochowska z Marakują, dostępna wyłącznie 9 stycznia w limitowanych ilościach.
Degustacje
degustacje, rum
19 grudnia Dom Whisky organizuje online spotkanie edukacyjne poświęcone marce Don Papa, prowadzone przez brand ambasadora Marcina Szymę.
Wydarzenia
gin, muzeum

Legendarny producent ginu Beefeater ogłosił, że z końcem 2025 roku jego destylarnia w Londynie zaprzestanie […]

Partnerskie
Wydarzenia
partnerskie, rynek
Nicolas Krantz od 1 stycznia 2026 obejmie stanowisko CEO Wyborowa Pernod Ricard i regionu CEE, zastępując Fabrice’a Audana, który po 40 latach kariery przechodzi na
Przewijanie do góry
Spirits logotyp czarny

Dostęp zablokowany

Nie spełniasz wymogów dotyczących wieku użytkowników strony.
Spirits logotyp czarny

Czy ukończyłeś/aś 18 lat?

Treści na tej stronie przeznaczone są wyłącznie dla osób dorosłych.