Distilleria Bertagnolli została zbudowana niemal naprzeciwko stacji kolejowej w miasteczku Mezzocorona, w Trydencie. U podnóża surowych, czarnych, niemal wyrastających pionowo skał – gór o tej samej co miasteczko nazwie. To nowy, duży zakład, jednak początki firmy sięgają 1870 roku, kiedy potentat ziemski i właściciel wielkich winnic, Edoardo Bertagnolli, ożenił się z Giulią de Kreutzenberg, córką farmaceuty. Tak połączyły się winogrona i sztuka destylacji, jak to ujmuje rodzinna historia. Destylarnia została nazwana Premiata Distilleria G. Bertagnolli, na cześć Giulii. W 1886 roku uzyskali kontrakt na dostarczanie alkoholi na dwór królewski Habsburgów.


Pozostając do dziś w rodzinnych rękach, destylarnia przechodziła szereg zmian i innowacji. W 1949 roku Franco i Mario Bertagnolli zainstalowali w swojej fabryce aparat znany jako kolumna Zadra, opracowany przez inżyniera Zadra z tego samego regionu. Było to innowacyjne urządzenie, które pozwalało uzyskać mocniejszy i lepiej oczyszczony spirytus, bez konieczności dwukrotnej destylacji, a jednocześnie zachować aromaty typowe dla grappy. Dwa lata później wprowadzono też własny, nowatorski system mieszania i fermentowania wytłoczyn, tak by uchwycić więcej aromatów charakterystycznych dla szczepu winorośli. Rok później zastąpiono olejowe ogrzewanie alembików na parowe, które daje większą kontrolę nad temperaturą destylowanych płynów. W 1961 roku rodzina Bertagnolli zakładała ważną dla producentów grappy w regionie instytucję nadzorującą Trentino Institute of Grappa. Firma szczyci się też tym, że jako pierwsza w Europie – już w 1990 roku – wprowadziła komputerowy system sterowania procesem destylacji. Obecnie firmą kierują Livia i Beppe Bertagnolli. I wciąż do destylacji wykorzystywane są kolumny Zadry, tyle że są to ich bardziej nowoczesne, bardziej wydajne wersje, wykonane w większości z miedzi.
Oferta obejmuje m.in. grappy: K18 – Koralis Riserva 18 Mesi, K24 – Koralis Riserva 24 Mesi, Grappino Oro i Bianco oraz grappy jednoszczepowe z winogron: teroldego, moscato, chardonnay, nosiola, marzemino, müller thurgau, gewürztraminer, wszystkie mają oznaczenie geograficzne grappy z Trydentu. Największy udział w produkcji ma szczep teroldego. Poza tym w ofercie są grappy leżakujące w beczkach i wyselekcjonowane: Riserva 140° Anniversario, Riserva 1870, Grappa Invecchiata Di Amarone, Riserva Celebration, Decem Riserva 10 Anni czy Acquavite Vino Moscato Rosa, niektóre starzone grappy mieszane są z brandy – linia GiBi. Do starzenia wykorzystywane są wyłącznie beczki o pojemności 225 l, w większości z francuskiego dębu. W ofercie są także brandy, destylaty owocowe (linia L’Alambicco di Giulia de Kreutzenberg dla uczczenia żony założyciela) oraz z całych winogron różnych szczepów (distillato d’uva), ponadto kolekcja grappy infuzjowanej z dodatkiem gałązek ziół i serie rozmaitych likierów typowych dla Włoch jak: Limoncello, Bombardino, Fragoline di Bosco czy Mirtillo.

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.

Subskrypcja newsletter

Najnowsze wpisy wprost do Twojej skrzynki e-mail