Wizyta w destylarni Brill

Mała gorzelnia Brill w wiosce Harc produkuje jedne z najbardziej niezwykłych alkoholi na Węgrzech. W ich ofercie są destylaty z… warzyw: marchwi, czosnku, dyni, selera, szparagów, pomidorów czy buraków. Firma powstała w 1990 roku, jednak mocne alkohole destylują od 1999. Wszystko robione jest ręcznie, a wyrazem uznania jakości alkoholi firmy Brill jest ponad 150 medali. Ich znakomity destylat z winogron szczepu orsai oliver został uhonorowany tytułem najlepszej na palinki z winogron 2010 roku. Zakład dysponuje małą kolumną destylacyjną na 200 l i drugą, automatycznie sterowaną, na 600 l. Cały proces produkcyjny odbywa się w trzech pomieszczeniach, są tu plastikowe kontenery do fermentacji i stalowe cysterny do zestawiania i mieszania alkoholi. Specjalizują się w destylatach z lokalnych winogron, robią naprawdę piękne, aromatyczne palinki np. z winogron: kadarka, orsai oliver, sauvignon blanc, merlot czy muscat. Wszystkie dojrzewają w dębowych beczkach, umieszczonych w piwnicy pod destylarnią. Destylują też wina z lokalnych winnic z regionu Szekszárd, m.in. dla tak znanych winnic jak Bodri czy Bock. Część produkcji stanowią ágyas pálinka, czyli z dodatkiem macerowanych w butelce owoców, ale tre są według mnie najmniej udane.


Niezwykłe destylaty warzywne robione są techniką redestylacji alkoholu, w którym wcześniej macerowane były składniki, zachowują jednak całkowicie aromaty typowe dla warzywa. To limitowane, drogie edycje, kierowane głównie do restauracji. Będąc na miejscu w destylarni, kupiłem wszystkie, a był to nie mały wydatek.
Właścicielami firmy są Edit Krizl i Atilla Naggy, który odpowiada za destylację.

SONY DSC SONY DSC SONY DSC SONY DSC SONY DSC SONY DSC SONY DSC SONY DSC SONY DSC SONY DSC SONY DSC SONY DSC

Scroll to Top
Spirits logotyp czarny

Dostęp zablokowany

Nie spełniasz wymogów dotyczących wieku użytkowników strony.
Spirits logotyp czarny

Czy ukończyłeś/aś 18 lat?

Treści na tej stronie przeznaczone są wyłącznie dla osób dorosłych.