Wizyta w destylarni Castagner

W małej wiosce Vazzola, u podnóża gór Conegliano, w samym sercu win prosecco, kilkanaście kilometrów od Treviso, swoją ogromną, nowoczesną destylarnię ma rodzina Castagner. Roberto Castagner założył firmę w 1996 roku i bardzo szybko stał się jednym z największych producentów (6 mln l rocznie, ok. 12% udziału w rynku grappy). – Być może dlatego, że nie miałem w rodzinie poprzedników związanych z wytwarzaniem grappy, podszedłem do jej produkcji w sposób innowacyjny. Nie wstydzę się tego, że produkujemy grappę na skalę przemysłową, że nie jesteśmy firmą rzemieślniczą, bo wiem, że nie mielibyśmy tak mocnej pozycji na rynku, gdyby nie przemawiała za nami jakość produktów – mówi Roberto Castagner.


Firma destyluje pełną parą od końca sierpnia aż do połowy kwietnia, co jest zupełnie niespotykane w świecie grappy. Roberto Castagner wymyślił i opatentował Grappa-System, który pozwala na przechowywanie świeżych wytłoczyn do sześciu miesięcy. Powoli fermentują w specjalnych syntetycznych pojemnikach, które przypominają ogromne śpiwory. Nie wysychają w nich, nie tracą aromatów. Wytłoczyny skupowane są głównie od lokalnych producentów, przede wszystkim po winach prosecco. W sezonie na placu przed destylarnią są setki plastikowych białych worków, w których leżakują wytłoczyny.
System destylacji także jest nietypowy. Wnętrze zakładu bardziej przypomina rektyfikację wódki niż jakąkolwiek destylarnię grappy w tym regionie. Nie ma tu małych kociołków, do których wkłada się po 300 kg wytłoczyn. Są wielkie kolumny do destylacji ciągłej i również potężne alembiki do destylacji okresowej, poza tym masa aparatów eksperymentalnych, bo Roberto Castagner wciąż coś unowocześnia.
Fuoriclasse Leon to najważniejszy brand, w tej linii są zarówno grappy jednoszczepowe, monovitigno (5 rodzajów), biała grappa mieszana Veneta, jak i starzone od 3 do 20 lat (6 rodzajów). Jest też ziołowy likier, amaro Leon. Druga najważniejsza seria to Torba Nera – grappy w wieku od 3 lat do 12 lat. To kolejna innowacja, pierwsza taka grappa, o wędzonym, dymnym aromacie. Wytłoczyny winogron są wypiekane i wędzone przed destylacją. Ta innowacyjna grappa powstała na początku XXI wieku, początkowo jako Torba Rossa, w wieku 12 i 18 lat. Opatentowana przez Roberto Castagnera technologia nazywa się grappa torbata i obecnie wykorzystuje ją kilku innych małych producentów. Castagner udziela licencji na swoje wynalazki, podobnie jest w przypadku jego Grappa-System.
Trunki leżakują w nowoczesnych magazynach. Jest tu ok. 2500 beczek po 220 l z dębu slawońskiego i z drewna wiśni. – Zwykle na sześć miesięcy używamy beczek z wiśni, a potem grappa leżakuje już w starych beczkach dębowychch. Po sześciu miesiącach aromaty wiśni stają się zbyt wyraziste – opowiada Giulia Castagner, córka Roberto, która pracuje w destylarni razem z siostrą Silvią i kuzynem Carlo. W ciepłym klimacie Veneto angel’s share jest wysokie, odparowanie alkoholu z beczek to ok. 4% rocznie. Najstarsza grappa w beczkach pochodzi z 1998 roku.
Firma jako jedyni na świecie destyluje wódkę z wytłoczyn winogron. Jedna to wódka z mieszanych wytłoczyn – Five G, druga to wyłącznie prosecco – One G.

Scroll to Top
Spirits logotyp czarny

Dostęp zablokowany

Nie spełniasz wymogów dotyczących wieku użytkowników strony.
Spirits logotyp czarny

Czy ukończyłeś/aś 18 lat?

Treści na tej stronie przeznaczone są wyłącznie dla osób dorosłych.