Wizyta w destylarni Engel

Dietmar Engel zajmuje się sadownictwem w regionie Wachau. W 2004 roku założył destylarnię w Jaidhof. Wtedy miał 73 stare drzewa morelowe, kilka drzew wiśni i gruszy i przerabiał własne owoce. W 2014 roku zasadził 300 nowych drzew morelowych oraz ok. 100 drzew gruszek williams. W Krems otworzył niewielką probiernię swoich okowit.

– Owoce są miażdżone, dodajemy suchych drożdży, i rozpoczyna się fermentacja w plastikowych stulitrowych pojemnikach – opowiada Dietmar Engel. – Po 14 dniach z tego co jest w zbiornikach usuwamy pestki i przenosimy już częściowo przefermentowane owoce do kolejnych pojemników na jeszcze 6 tygodni. Fermentacja odbywa się w chłodnej piwnicy, w temperaturze 16-18 stopni. Potem destylujemy w niewielkiej miedzianej kolumnie do mocy 80%. Alkohol przez rok odpoczywa w stalowych tankach, wtedy obniżamy moc do 40% i znów dajemy rok na odpoczynek.
Rocznie butelkują 800-900 l moreli, drugie tyle gruszki oraz niewielkie ilości destylatów z wiśni i śliwki. Główny rynek to: Wachau, Tyrol i Salzburg, przede wszystkim restauracje. Wszystko butelkują tylko w pojemnościach 0,35 l. Robią wysokiej jakości okowity, a także likiery: morelowy, z orzecha włoskiego czy czekoladowy.

Szczególnie polecamy:

Engel Wachauer Himbeerbrand (40%)
Czysty destylat malinowy, z 200 kg owocu wychodzi ok 14 l okowity. Bardzo słodki, malinowy zapach, z nutą miodu. Smak też miodu maliniaka. Długi i słodki finisz malinowy. 4.5/5
28/28/28,5/9=93,5

Engel Wachauer Zwetschgenbrand (40%)
Ze 100 kg śliwki węgierki wychodzi 18 l okowity. Znakomity, czysty aromat śliwki. W smaku podobnie, czysty, słodki smak śliwki, w finiszu długim czysta śliwka, prawie nie czuć alkoholu. 5/5
28,5/28,5/28,5/9,5=95

Engel Wachauer Kirschenbrand (40%)
Ze 100 kg owocu potrzymuje się 9 l alkoholu. 10% owoców fermentuje z pestką. Przyjemny, choć lekko kwaśny aromat wiśni. Czuć też alkohol. Podobnie w smaku, lekko czuć balsamino. W finiszu lekka goryczka i migdały, pestki. 4.5/5
27/27/27/8=89

Engel Wachauer Marillenbrand 2006 (45%)
Ze 100 kg moreli wychodzi 12 l okowity. Intensywny aromat moreli, po upływie lat straciła zupełnie słodycz, pojawił się przyjemny zapach balsamico. W smaku wytrawna morela, fantastyczne, leciutko pestka, skórka, pikantność pieprzu. Delikatne, w ogóle nie czuć alkoholu. 5/5
29/30/30/9,5=98,5

Engel Wachauer Williams Birnenbrand 2007 (40%)
Podobnie jak w przypadku moreli, ze 100 kg gruszki williams wychodzi ok. 12 l okowity,. Przepiękny aromat gruszki, czysty, nic alkoholu. Znakomity smak gruszki, też bardzo czysty, słodki, ale nie przesadnie, w finiszu lekka gorycz pestki. 5/5
30/30/29,5/9,5=99

Engel Zirben Likör (40%)
Likier sosnowy, znakomity aromat: szyszek, igliwia, żywicy, miodu. W smaku dość lekkie, bardzo dużo szyszki, gorycz i słodycz, trochę fermentacji. Przyjemny apteczny finisz syropu piniowego, odrobina mięty. 4.5/5
30/27/28,5/9,5=94,5

Engel Birne mit Schuss (20%)
Deserowy likier z gruszką w środku, słodki, pyszny. Odrobina cukru. Doskonały do lodów. 4.5/5
25/29/28/9=91

 

Scroll to Top
Spirits logotyp czarny

Dostęp zablokowany

Nie spełniasz wymogów dotyczących wieku użytkowników strony.
Warsaw Spirits Competition 2024

Rejestracja otwarta

Zgłoś swoje uczestnictwo w festiwalu!
Zniżka EARLY BIRD -10% do 31 marca.

Spirits logotyp czarny

Czy ukończyłeś/aś 18 lat?

Treści na tej stronie przeznaczone są wyłącznie dla osób dorosłych.