Dietmar Engel zajmuje się sadownictwem w regionie Wachau. W 2004 roku założył destylarnię w Jaidhof. Wtedy miał 73 stare drzewa morelowe, kilka drzew wiśni i gruszy i przerabiał własne owoce. W 2014 roku zasadził 300 nowych drzew morelowych oraz ok. 100 drzew gruszek williams. W Krems otworzył niewielką probiernię swoich okowit.
– Owoce są miażdżone, dodajemy suchych drożdży, i rozpoczyna się fermentacja w plastikowych stulitrowych pojemnikach – opowiada Dietmar Engel. – Po 14 dniach z tego co jest w zbiornikach usuwamy pestki i przenosimy już częściowo przefermentowane owoce do kolejnych pojemników na jeszcze 6 tygodni. Fermentacja odbywa się w chłodnej piwnicy, w temperaturze 16-18 stopni. Potem destylujemy w niewielkiej miedzianej kolumnie do mocy 80%. Alkohol przez rok odpoczywa w stalowych tankach, wtedy obniżamy moc do 40% i znów dajemy rok na odpoczynek.
Rocznie butelkują 800-900 l moreli, drugie tyle gruszki oraz niewielkie ilości destylatów z wiśni i śliwki. Główny rynek to: Wachau, Tyrol i Salzburg, przede wszystkim restauracje. Wszystko butelkują tylko w pojemnościach 0,35 l. Robią wysokiej jakości okowity, a także likiery: morelowy, z orzecha włoskiego czy czekoladowy.
Szczególnie polecamy:
Engel Wachauer Himbeerbrand (40%)
Czysty destylat malinowy, z 200 kg owocu wychodzi ok 14 l okowity. Bardzo słodki, malinowy zapach, z nutą miodu. Smak też miodu maliniaka. Długi i słodki finisz malinowy.
28/28/28,5/9=93,5
Engel Wachauer Zwetschgenbrand (40%)
Ze 100 kg śliwki węgierki wychodzi 18 l okowity. Znakomity, czysty aromat śliwki. W smaku podobnie, czysty, słodki smak śliwki, w finiszu długim czysta śliwka, prawie nie czuć alkoholu.
28,5/28,5/28,5/9,5=95
Engel Wachauer Kirschenbrand (40%)
Ze 100 kg owocu potrzymuje się 9 l alkoholu. 10% owoców fermentuje z pestką. Przyjemny, choć lekko kwaśny aromat wiśni. Czuć też alkohol. Podobnie w smaku, lekko czuć balsamino. W finiszu lekka goryczka i migdały, pestki.
27/27/27/8=89
Engel Wachauer Marillenbrand 2006 (45%)
Ze 100 kg moreli wychodzi 12 l okowity. Intensywny aromat moreli, po upływie lat straciła zupełnie słodycz, pojawił się przyjemny zapach balsamico. W smaku wytrawna morela, fantastyczne, leciutko pestka, skórka, pikantność pieprzu. Delikatne, w ogóle nie czuć alkoholu.
29/30/30/9,5=98,5
Engel Wachauer Williams Birnenbrand 2007 (40%)
Podobnie jak w przypadku moreli, ze 100 kg gruszki williams wychodzi ok. 12 l okowity,. Przepiękny aromat gruszki, czysty, nic alkoholu. Znakomity smak gruszki, też bardzo czysty, słodki, ale nie przesadnie, w finiszu lekka gorycz pestki.
30/30/29,5/9,5=99
Engel Zirben Likör (40%)
Likier sosnowy, znakomity aromat: szyszek, igliwia, żywicy, miodu. W smaku dość lekkie, bardzo dużo szyszki, gorycz i słodycz, trochę fermentacji. Przyjemny apteczny finisz syropu piniowego, odrobina mięty.
30/27/28,5/9,5=94,5
Engel Birne mit Schuss (20%)
Deserowy likier z gruszką w środku, słodki, pyszny. Odrobina cukru. Doskonały do lodów.
25/29/28/9=91