Massenez to jest najlepszy producent alzackich eau de vie. Historia firmy zaczyna się w 1870 roku, kiedy małą domową destylarnię uruchomił Jean-Baptiste Massenez w wiosce Val de Villé w alzackiej gminie Urbeis. Używał prostego miedzianego kotła, ale jakość jego trunków zdobyła lokalną renomę. Jego syn Eugène Massenez kontynuował dzieło ojca, to on stworzył pionierski produkt i zbudował renomę flagowego trunku firmy – destylatu z dzikiej maliny, czyli eau de vie framboise sauvage. Ten aromatyczny destylat o słodkich nutach stał się ulubionym trunkiem królowej Wiktorii, żony króla Szwecji Gustawa V, która dużo czasu spędzała w Alzacji. Tym sposobem Massenez stał się oficjalnym dostawcą na dwór królewski w Szwecji. Wnuk założyciela, Gabriel-Eugene, znany jako Gabi, zbudował w 1979 roku duży nowoczesny zakład, a także międzynarodową renomę dla destylarni, której trunki są obecne w setkach najlepszych restauracji a nazwisko Massenez na etykiecie jest symbolem najwyższej jakości (choć obecnie firma nie należy już do rodziny). Z powodu braku następcy po czwartym pokoleniu, Distillerie Massenez nawiązała współpracę z Grandes Distilleries Peureux. Do zmian własnościowych doszło w 2010 roku, kiedy destylarnia Massenez stała się częścią grupy wraz z GDP. Obecnie do grupy należą cztery destylarnie we Francji. Oprócz eau de vie z Alzacji produkują też eau de vie z Fougerolles, likiery, gin, wódkę, pastis, a od niedawna także własną whisky single malt pod marką GDP. Sztandarowe produkty to wspomniane eau de vie framboise sauvage, likier Golden Eight na bazie eau-de-vie Williams Pear starzony 8 lat czy zamknięta w butelce gruszka Poire Prisonnière. Wśród innowacyjnych nowości są m.in. likier o smaku i aromacie sera roquefort, likier chlebowy czy likier kawowy Djebenah Buna. W zakładzie Massenez w Villé są dwie pary masywnych alembików po 1500 l oraz system do rektyfikacji. Eau de vie jest destylowane do mocy 63-67%. Białe destylaty są długo leżakowane w stali nierdzewnej – 2-3 lat, w zależności od owocu. W przypadku malin owoce są macerowane przez 3-4 miesięcy w neutralnym zbożowym alkoholu o mocy 70-80%, a potem następuje redestylacja w alembikach. Za procesy destylacji odpowiada Vincent Desrumaux, związany z firmą od 2012 roku.


















