Ładnie położona, pomiędzy trzema rzekami we, wsi Panyola, firma Panyoalai specjalizuje się w produkcji owocowych okowit. Rozpoczynali działalność w 2002 roku, jako inicjatywa trójki przyjaciół ze studiów. Miejsce ma jednak znacznie dłuższe tradycje, już w pierwszej połowie XX wieku region słynął z palinek, znany jest też owoców. Podczas komunizmu działała tu mała destylarnia. Obecnie są w pierwszej piątce największych producentów palinki. Przetwarzają ponad dziesięć różnych gatunków owoców i mają ok. czterdzieści różnych produktów, w tym palinki z miodem, z macerowanymi owocami – agyas czy linię luksusowych białych palinek Elixír lub mocnych (50-52%) palinek pod marką SQ. Jest też starzona śliwowica z beczek zrobionych z drzewa modrzewiowego.

Na profil aromatyczny wpływ mają długa fermentacja oraz podwójna destylacja w tradycyjnych węgierskich kotłach. Urządzenia do destylacji są węgierskie, mają dwa systemy do destylacji, ale pod koniec 2016 roku rozpocznie pracę trzeci. Wszystko jest robione ręcznie, łącznie z naklejaniem etykiet na butelki.
Destylarnię można odwiedzać, są sala degustacyjna i sklepik firmowy. Panyolai Palinka ma na koncie wiele złotych medali i zajmuje czołowe miejsce w węgierskich restauracjach. Ich trunki oznaczone są charakterystycznym znakiem dwóch odwróconych liter PP, które układają się jakby w tryskającą fontannę.

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.

Subskrypcja newsletter

Najnowsze wpisy wprost do Twojej skrzynki e-mail