Wizyta w destylarni Paratiana

Największy producent alkoholi w regionie Paraty w stanie Rio de Janeiro, słynącego z wyrobu cachaça. Firma powstała w 1999 roku na ponadstuletniej farmie. Skupują trzcinę ze stanu São Paulo, zawartość cukru to maksymalnie 24 brix, a przed fermentacją obniżają do 17-18 brix. Fermentacja trwa 24 godziny, odbywa się w stalowych kadziach. Używają drożdże gorzelnicze cana max. Są tu trzy alembiki po 1500 l, wyposażone w dwupółkowe kolumny. Odbiór destylat średnio z mocą 63%. Jak dobrze idzie to uzyskują 250 l cachaça z każdego wsadu. Do beczek wlewają alkohol z mocą 50-55%. W stali nierdzewnej cachaça prata leżakuje od 3 do 12 miesięcy. Produkują rocznie ok. 70 tys. l. Do leżakowania wykorzystują: dąb amerykański, francuski, amburana, sasafras, amendoim, jaquitiba. Są otwarci dla zwiedzających, mają muzeum cachaça pełne starych butelek i urządzeń. Robią też likiery. Podczas wizyty spróbowaliśmy wszystkiego, co robią, a jest to ponad 20 różnych etykiet. Znakomita jest ich Paratiana Cachaça Azuladinha (44%). Zgodnie z tradycją regionu Paraty destylowana z dodatkiem liśćmi tangarynki. Zapach mandarynek. W ustach chili, papryka, fantastyczne doświadczenie. Finisz pełen aromatycznej czerwonej papryki. Z leżakowanych największe wrażenie robi Paratiana Cachaça Ouro Extra Premium (44%), która spędziła cztery lata we francuskim i amerykańskim dębie, a potem jeszcze rok była finiszowana w nowym amerykańskim dębie. Bardzo słodki zapach dojrzałych bananów, wanilia. Smak słodki i cierpki – miód, tytoń, śliwki, skóra, lekko nuty korzenne. Finisz pełen orzechów, śliwki, trzcinowy cukier.

Zostaw komentarz

Scroll to Top
Spirits logotyp czarny

Dostęp zablokowany

Nie spełniasz wymogów dotyczących wieku użytkowników strony.
Spirits logotyp czarny

Czy ukończyłeś/aś 18 lat?

Treści na tej stronie przeznaczone są wyłącznie dla osób dorosłych.