Największy producent alkoholi w regionie Paraty w stanie Rio de Janeiro, słynącego z wyrobu cachaça. Firma powstała w 1999 roku na ponadstuletniej farmie. Skupują trzcinę ze stanu São Paulo, zawartość cukru to maksymalnie 24 brix, a przed fermentacją obniżają do 17-18 brix. Fermentacja trwa 24 godziny, odbywa się w stalowych kadziach. Używają drożdże gorzelnicze cana max. Są tu trzy alembiki po 1500 l, wyposażone w dwupółkowe kolumny. Odbiór destylat średnio z mocą 63%. Jak dobrze idzie to uzyskują 250 l cachaça z każdego wsadu. Do beczek wlewają alkohol z mocą 50-55%. W stali nierdzewnej cachaça prata leżakuje od 3 do 12 miesięcy. Produkują rocznie ok. 70 tys. l. Do leżakowania wykorzystują: dąb amerykański, francuski, amburana, sasafras, amendoim, jaquitiba. Są otwarci dla zwiedzających, mają muzeum cachaça pełne starych butelek i urządzeń. Robią też likiery. Podczas wizyty spróbowaliśmy wszystkiego, co robią, a jest to ponad 20 różnych etykiet. Znakomita jest ich Paratiana Cachaça Azuladinha (44%). Zgodnie z tradycją regionu Paraty destylowana z dodatkiem liśćmi tangarynki. Zapach mandarynek. W ustach chili, papryka, fantastyczne doświadczenie. Finisz pełen aromatycznej czerwonej papryki. Z leżakowanych największe wrażenie robi Paratiana Cachaça Ouro Extra Premium (44%), która spędziła cztery lata we francuskim i amerykańskim dębie, a potem jeszcze rok była finiszowana w nowym amerykańskim dębie. Bardzo słodki zapach dojrzałych bananów, wanilia. Smak słodki i cierpki – miód, tytoń, śliwki, skóra, lekko nuty korzenne. Finisz pełen orzechów, śliwki, trzcinowy cukier.












































