Wizyta w Four Roses

Stosunkowo nieduża, ładnie zaprojektowana destylarnia – żółte budynki oznakowana szkarłatnymi różyczkami – leży na przedmieściach Lawrenceburg. Zakład jest chętnie odwiedzany przez turystów, a w szczególności firmowy sklepik, w którym można dostać stosunkowo tanio unikatowe edycje Four Roses. Przy okazji zwiedzania odbywają się degustacje, miałem tu m.in. możliwość spróbować specjalną edycję single barrel 60,7%.


Four Roses to bardzo popularna w USA i Azji marka Kentucky Straight Bourbon, w Europie mniej rozpowszechniona. Destylowana od 1888 roku, jej założycielem był Rufus Mathewson Rose, na etykiecie widnieją charakterystyczne splecione cztery róże. Marka wielokrotnie zmieniała właścicieli, była też produkowana w różnych gorzelniach, jednak kojarzona jest z miastem Lawrenceburg w Kentucky, gdzie obecnie jest też centrum dla zwiedzających, a gdzie zaczęto destylować Four Roses w 1910 roku. Właścicielami byli m.in. Frankfort Distilling Co., Seagram, Diageo, obecnie właścicielem jest japońska firma Kirin Brewery Company. Przez trzy dekady, począwszy od lat 30., niemal do końca lat 50. XX wieku, Four Roses było najlepiej sprzedawanym bourbonem w USA. Firma jako jedna z nielicznych amerykańskich gorzelni działała w czasach prohibicji, destylując wówczas alkohol dla celów medycznych. Powszechnie uważa się, że jakość Four Roses popsuła się w czasach, kiedy marka należała do Seagrams, wówczas bowiem w miejsce Straight Bourbon produkowano blendowaną whiskey o silnych żytnich nutach. Obecnie powrócono do starych receptur, a Four Roses bez wątpienia ma smak niepowtarzalny. Destylowana jest z własnych upraw zbóż i własnych szczepów drożdży. Dzięki połączeniu dwóch różnych nastawów fermentujących zbóż (jeden bardzo silnie żytni) i pięciu rodzajów drożdży, mistrz destylacji w Four Roses uzyskuje dziesięć różnych aromatów bourbona. Proces starzenia odbywa się w beczkach leżących na jednym poziomie, w stałej temperaturze.
Najbardziej znana jest Four Roses Yellow Label – 40%, whiskey starzona przez 5-6 lat, o zapachu kwiatów, miodu, palonego cukru i drewna, a w finiszu czuć imbir, orzech i dębinę, bardzo łagodna. Ważną marką jest Four Roses Small Batch – 45%, o nutach korzeni, miodu, owoców, gałki muszkatołowej. Korzenno-owocowych smaków, z nutami wanilii, możemy doszukiwać się w znakomitych: Four Roses Single Barrel 86 (43%) i Four Roses Single Barrel 100 (50%). Tylko na rynki azjatyckie wypuszczane są: Four Roses Super Premium (43%) i Four Roses Black Label (40%). Okazjonalnie wypuszczane są limitowane edycje Four Roses Marriage Collection (50%) i inne. Do kolekcjonerskich rarytasów należą natomiast: wypuszczona w 2007 roku seria 1442 numerowanych butelek typu barrel strength dla uczczenia czterdziestolecia pracy mistrza destylacji Jima Rutledge’a, wypuszczona w 2008 roku seria 2238 butelek dwunastoletniego, niefiltrowanego bourbona dla uczczenia 120-lecia gorzelni czy również z 2008 roku edycja 3500 butelek mieszanki whiskey 10- i 13-letnich.

SONY DSC SONY DSC SONY DSC SONY DSC SONY DSC SONY DSC SONY DSC SONY DSC SONY DSC SONY DSC SONY DSC

Scroll to Top
Spirits logotyp czarny

Dostęp zablokowany

Nie spełniasz wymogów dotyczących wieku użytkowników strony.
Warsaw Spirits Competition 2024

Rejestracja otwarta

Zgłoś swoje uczestnictwo w festiwalu!

Spirits logotyp czarny

Czy ukończyłeś/aś 18 lat?

Treści na tej stronie przeznaczone są wyłącznie dla osób dorosłych.