Rodzina Wetter zajmuje się sadownictwem w Dolinie Pulkau w Dolnej Austrii i prowadzą niewielką destylarnię od 1956 roku. Jej twórcą był Rudolf Wetter, obecnie prowadzi ją jego syn z żoną. Mają 10 ha sadów, destylarnia ulokowana jest przy prywatnym domu w wiosce Missingdorf. Region słynie z upraw moreli, ale w ofercie rodziny Wetter są najwyższej klasy okowity także z innych owców, m.in.: gruszek i jabłek. Niektóre przez krótki czas leżakowane są w beczkach. Łącznie mają 13 różnych destylatów owocowych, choć większość z nich dostępnych jest tylko sezonowo. Wszystkie są rocznikowane, wszystkie w 100% z owoców z własnych sadów.

– Nasze zamierzenie, to robić wyłącznie najwyższej jakości destylaty, a to jakość owocu decyduje o ostatecznej wartości destylatu – mówi Helga Wetter.
Firma ma mały aparat do destylacji przemiennej – ciągłej i kolumnowej. Zaczynają destylację w sierpniu, kończą w grudniu. Używają własnych drożdży, fermentacja jest bardzo powolna. Przed zabutelkowaniem każda okowita odpoczywa przez co najmniej rok, zanim zostanie zabutelkowana.
Przy destylarni jest bardzo interesujące muzeum destylacji, z niezwykłymi zabytkowymi aparatami, najstarszy jest z 1915, wszystkie z regionu. Najciekawszym zabytkiem jest kompletny, działający mobilny alembik z 1924 roku. Destylarnia i muzeum są otwarte dla zwiedzających po wcześniejszym umówieniu wizyty, a zwiedzanie wieńczy degustacja.

Polecamy:

Wetter Apfel Fassgelagert 2003 (40%)
Piękny, delikatny zapach jabłek, leciutko wanilia. W ustach jabłka i gruszki. 4.5
28/28,5/28,5/9,5=94,5

Wetter Williams 2016 (43,5%)
Ładny aromat gruszki, z pesteczką. W smaku dużo alkoholu, gruszka, słodycz, w finiszu gruszka i pestki. 4.5
27/27/27,5/8,5=90

Wetter Williamstrester 2016 (40%)
Bardzo aromatyczne, zrobione z pozostałości po wyciskaniu soku z gruszek. Finisz nieco gorzki, ale smak delikatny, bardzo przyjemnie gruszkowy. 4.5
28/28/27,5/8,5=92

Wetterfrosch 2015 (41%)
Destylat z jabłek i gruszek. Aromat czysty, owocowy, jabłka dominują. Smak tłusty, finisz gorzki, cierpki, sporo pestki, która dała goryczkę. 4.5
27/26,5/26,5/8=88

Wetter Marille 2014 (41%)
Morele z odmian węgierskich. Aromat bardzo intensywny, wyraźnie morelowy. Dużo alkoholu w smaku, słodko-cierpko-gorzkie, finisz gorzkawy. 4.5
27,5/27/27/8=89,5

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.

Subskrypcja newsletter

Najnowsze wpisy wprost do Twojej skrzynki e-mail