Przy Estrada do Corisco w Paraty znajduje się mała rodzinna destylarnia, założona w latach 70. XX wieku przez Wernecka Aquino de Barrosa. Od 1982 roku właścicielami zakładu jest rodzina Gama. Do 2007 roku za destylację odpowiadał Aníbala Gama, a obecnie jego dzieci Luis Otávio i Claudio Luis. Rodzina Gama ma długie tradycje w produkcji cachaça, ojciec Aníbala, Otávio Gama, był gorzelnikiem w Fazenda Graúna w latach trzydziestych XX wieku.
Mają dwa alembiki po 500 l, stosują pojedynczą destylację, z obiegu wychodzi ok. 70 l cachaça. Piec pod alembikiem opalany jest drewnem. Trzy dni trwa fermentacja z udziałem własnych drożdży. Destylują od kwietnia do grudnia, trzcinę skupują od okolicznych plantatorów. Rocznie są w stanie wyprodukować produkować do 40 tys. l cachaça.
– Robię wytrawną cachaça, trudno nawet wytłumaczyć, czy powodem jest dłuższa fermentacja, drożdże, czy rodzaj trzciny, pewnie wszystko po trochu, ale tak mi odpowiada. Likier ma być słodki, a cachaça ma być mocna i wytrawna – tłumaczy Luis Gama. – Obniżam poziom cukru w wytłoczonym z trzciny soku nawet do 10 brix, jak najniżej się da, by wydłużyć fermentację – opowiada.
Ich oferta to cztery rodzaje cachaça, dwie leżakujące w kadziach i beczkach z drewna amendoim, dwie w beczkach z amerykańskiego dębu, ponadto dwa słodkie likiery – z dodatkiem karmelu oraz z dodatkiem karmelu i goździków.















