Wizyta w Fettercairn

Fettercairn to destylarnia z Higlands, powstała w 1824 roku, założona przez Sir Alexandra Ramsaya, który był jej właścicielem zaledwie przez sześć lat. Z powodu długów odsprzedał ją wraz z posiadłością ziemską Fasque Estate kupcowi Johnowi Gladstone. Przebudowana po pożarze w 1887 roku. W latach 1926-1939 zamknięta. Jej pracę wznowił nowy właściciel, kilkakrotnie zresztą się zmienił w następnych latach, aż w 1974 roku przejęła ją spółka Whyte & Mackay, która zarządza do dziś marką i zasobami whisky, wykorzystując znakomitą część produkcji Fettercairn do swoich blendów. W latach 60. XX wieku zaprzestano samodzielnego słodowania jęczmienia. W 1966 roku podwojono moce produkcyjne – z dwóch do czterech alembików. Aparaty do pierwszej destylacji wash stills mają pojemność po 17274 l, a spirit still jeden ma 13638 l, drugi – 11819 l. Spirytus odbierany jest z mocą 68%, do beczek trafia z mocą 63,5%, druga destylacja trwa sześć godzin. Kadź zacierna ma pojemność 5 ton, robią 24 zaciery tygodniowo. Jako jedni z nielicznych w Szkocji używają karmelizowanego słodu do niektórych edycji whisky. Jest tu jedenaście kadzi fermentacyjnych z sosny oregońskiej o pojemności po 25 tys. l każda. Fermentacja jest dość szybka, trwa 52-55 godzin. W 1989 roku otwarto centrum dla odwiedzających. Mają 13 magazynów, a w nich ok. 40 tys. beczek. Beczki po bourbonie wykorzystywane są tylko raz, potem są odsprzedawane, używają też m.in. beczek po sherry, porto czy po bordoskich winach.


Na rynku whisky single malt destylarnia pozostawała mało znaną, w latach 80. XX wieku były edycje Old Fettercairn 8YO i Old Fettercairn 10YO, jeszcze wcześniej butelkowana była whisky Old Fettercairn bez wieku. Na początku XXI wieku pojawiła się whisky Fettercairn 1824 12YO. W 2007 roku wypuszczono limitowaną edycję Fettercairn 23YO. W 2009 roku wypuszczono trzy edycje: 24YO, 30YO i 40YO. W 2010 roku pojawiła się wreszcie masowa edycja, bez podania wieku, Fettercairn Fior (42%). Ma aromat mokrych jesiennych liści i butwiejącej tektury, a głębiej dym ogniska i wiśnie w czekoladzie. W smaku: wędzone śliwki, poza tym miód, czekolada, lukier, w finiszu wiśnie i spalone drewno. Część z wykorzystanych do jej zestawienia destylatów była z natorfowanego słodu. W 2012 roku wypuszczono młodszą i mniej dymną Fettercairn Fasque, również bez podania wieku. W 2018 roku wypuszczono cztery nowe whisky z destylarni Fettercairn: 12YO, 28YO, 40YO i 50YO. Wszystkie leżakowały w beczkach po bourbonie, edycję czterdziestoletnią dodatkowo finiszowano w beczkach po sherry apostoles, a pięćdziesięciolatkę po tawny porto. Rzadko dostępna w ofercie niezależnych bottlerów, m.in. Signatory wypuściło edycje: Vintage 1988 28YO czy 1997 20YO, a Duncan Taylor 2008 8YO. Roczna produkcja to ok. 3,2 mln l.

Scroll to Top
Spirits logotyp czarny

Dostęp zablokowany

Nie spełniasz wymogów dotyczących wieku użytkowników strony.
Spirits logotyp czarny

Czy ukończyłeś/aś 18 lat?

Treści na tej stronie przeznaczone są wyłącznie dla osób dorosłych.