Ulokowana w Campbeltown, to jedna z najmniejszych szkockich destylarni whisky. Produkuje nietorfowe i torfowe whisky z bardzo charakterystycznymi delikatnymi nutami słonymi. Glen Scotia to obecnie własność Loch Lomond Group.
Powstała w 1832 roku, założona przez rodziną Galbraithów (trzy lata później samodzielnym właścicielem stał się Stewart Galbraith). W 1919 roku kupiła ją West Highland Malt Distilleries Ltd., a w 1924 roku znów zmieniła właściciela, tym razem przechodząc w ręce Duncana MacCallum. W latach 1928-1933 destylarnia była nieczynna, jej właściciel popełnił samobójstwo, a zakład przejęli bracia Bloch, właściciele gorzelni Scapa. W 1954 roku obydwie destylarnie zakupił koncern Hiram Walker & Sons by już rok później sprzedać ją spółce A. Gillies & Co. W 1970 roku, w wyniku zmian kapitałowych, stała się częścią Amalgamated Distilled Products Ltd, która rozbudowała gorzelnię, by następnie zbankrutować. W 1984 Glen Scotia została ponownie zamknięta. W 1989 roku kupiła ją spółka Gibson International, nie na długo, bo w 1994 roku kolejnym właścicielem została spółka Glen Catrine Warehouse Ltd. z grupy Loch Lomond Distillery. W latach 1994-1999 znów zamknięta.
Używają starego młyna Bobby Mill. Kadź zacierna ma 20 tys. l, czas zacierania to ok. 8 godzin. Przerabiają 10 kadzi tygodniowo, po 2,8 tony ziarna na jeden zacier. Jest tu dziewięć kadzi fermentacyjnych po 25 tys. l. Fermentacja trwa 70-140 godzin, alkohol ma ok. 8%. Zainstalowana jest jedna para alembików: 11 tys. i 8600 l, destylat odbierany jest z mocą 63-73%. Roczne możliwości produkcyjne wynoszą ok. 750 tys. l. Styl whisky Glen Scotia to oleistość i dużo owocowych aromatów. Używa się tu torfowanego słodu, od 15 do 55 ppm, a także nietorfowanego. Torf pochodzi z Highland, torfowa whisky produkowana jest przez sześć ostatnich tygodni roku. Do starzenia wykorzystywane są beczki po: bourbonie, sherry oloroso i pedro ximenez, rumie czy porto, wszystkie w starych magazynach typu dunnage, nie klimatyzowanych, z dużym wpływem powietrza morskiego na maturację. Zabudowania magazynów pochodzą z lat 30. XIX wieku. Beczki napełniane są destylatem o mocy 63,5%.
Podstawowa linia whisky z Glen Scotia to: Campbeltown Harbour, Double Cask, 10YO, 15YO, 18YO, 25YO i Victoriana (mieszanka słodów torfowych i nietofowych), poza tym co roku butelkowana jest torfowa edycja z okazji festiwalu Cambeltown Malts Festival. Butelkowane są też różne edycje single cask.
Co ciekawego próbowałem w destylarni?
Glen Scotia Single Cask 2013 Shop Bottling (61,4%)
Beczki po bourbonie, ponad 50 ppm. Butelkowana 2020. Bardzo dużo torfu, nuty kiszonkowe, wędzone śliwki. Smak cierpki, korzenno-ziemisto-torfowy. Finisz kremowo-korzenno-ziołowy.
23/24/24,5/7=85,5
Glen Scotia Unpeated New Make (68,5%)
Zapach ziarna, tłusty, mleczny, kwiatowy. Smak rześki, ziarnisty, jabłka, gruszki. W finiszu lekko nuta przypalenia, prażonego ziarna, wypieczonej skórki chleba.
22,5/25/22,5/7=77
Glen Scotia 2002 Ex-sherry Refill Hogshead Cask 0000486 (48,8%)
Zapach orzechów włoskich, rodzynek, śliwek, skóry, tytoniu, balsamico. W smaku dużo skóry, orzechy i rodzynki, ale też: lukrecja, śliwki. W finiszu pojawia się mięta, anyż, lekko sól, daktyle.
28/28/28/9=93
Glen Scotia 2016 Ex-bourbon Cask 0002198 (61%)
Zapach pieprzny, ziołowy, wanilia, kukurydza, bardzo dużo drewna. Smak szorstki, bourbonowy – dużo ziół i kukurydzy. Finisz podobnie, jeszcze anyż, pieprz.
17/19/19/4=59
Glen Scotia 2016 Ex-bourbon Peated Cask 0001631 (61%)
Zapach ziół, lasu, igliwia, żywica, leśne zioła. W smaku dużo soli, nuty ziołowe, wędzone śliwki, nuty medyczne. W finiszu żywica, jałowiec, igliwie, ale i morskość.
18,5/20/20,5/6=63,5
Glen Scotia 2005 Ex-Bourbon Cask 0000810 (57%)
Zapach ziarnisty, nieco pikantny, dużo śliwek, nuta apteczna, balsamico. W smaku: cygara, śliwki, gruszki, czekolda i chilli, orzechy laskowe. Finisz słony, ziołowy, pikantny, medyczny, tytoniowy.
23,5/23/23/6=75,5
Glen Scotia 1989 Refill Sherry Cask 316 (53,3%)
Zapach ziół, jabłek, igliwia, gruszek, nuty medyczne, syrop na kaszel. W ustach: gruszki, jabłka, sól, tytoń, jałowiec. Finisz ziołowy, tytoniowy, sadza, sól.
26,5/26,5/26,5/8=87,5