Destylarnie, Spirits
destylarnie, single malt, whisky szkocka

Wizyta w Glen Spey

Wizyta w Glen Spey

Udostępnij:

Glen Spey to whisky ze Speyside dość rzadko pojawiająca się w wersjach single malt. Znana przede wszystkim jako jeden z ważniejszych składników mieszanki blendu J&B. Uznawana za jedną z najbrzydszych szkockich destylarni, o stosunkowo niewielkich możliwościach produkcyjnych – ok. 1,4 mln l rocznie. Powstała w 1878 roku obok działającego tu wcześniej młyna, w samym centrum miasteczka Rothes, gdzie mieści się do dziś. Założył ją James Stuart wraz ze wspólnikami, przyszły właściciel destylarni Macallan W 1887 roku Stuart odsprzedał Glen Spey firmie W. & A. Gilbey z Londynu za cenę 11 tys. funtów. W 1920 wybuchł pożar, destylarnię zmodernizowano, zwiększono też liczbę alembików z dwóch do czterech. Te alembiki decydują o kwiatowo-owocowych aromatach whisky Glen Spey, tak cenionych przy zestawianiu blendów. Nie bez znaczenia jest też bardzo długa fermentacja, trwająca ok. 100 godzin.


Do kolejnych zmian właścicielskich dochodziło w destylarni w latach 1972 i 1997, by ostatecznie stała się ona częścią koncernu Diageo.
To nowy właściciel zaczął nieśmiało, w niewielkich partiach, butelkować Glen Spey single malt. W 2001 roku w serii Flora & Fauna ukazała się edycja dwunastoletnia, wciąż sztandarowa jeśli chodzi o Glen Spey, choć już coraz trudniej ją dostać w rozsądnej cenie. To lekka i orzeźwiająca whisky, bardziej jako aperitif niż digestif, o nutach cytrusowych, miodowych, waniliowych, ze szczyptą jałowca i dymu w niezbyt długim finiszu. Wspaniały kwiatowy aromat obiecuje więcej, niż ta whisky pokazuje w ustach, ale pewnie dlatego przez lata w całości trafiała do blendów (najpierw Spey Royal, potem J&B, ale też np. Johnnie Walker Red czy 100 Pipers). W 1996 roku ukazały się dwie edycje Single Cask 1996 whisky Glen Spey 21YO, finiszowane w beczkach po sherry i w amerykańskim dębie. Dostępne są też edycje od niezależnych dystrybutorów, np. Glen Spey 30YO zabeczkowana w 1974 roku z kolekcji Murray McDavid czy 15YO z beczek z 1985 roku, wypuszczona przez Signatory.

Powiązane artykuły

Alkohole dnia
single malt, whisky szkocka

Zabutelkowana we wrześniu 2025, już 28. edycja Springbank 12YO CS. Leżakowana wyłącznie w beczkach po […]

Degustacje, Degustujemy
degustacje

Podczas Festiwalu Warsaw Spirits Competition będzie można wziąć udział w limitowanej degustacji jednej z Beczek […]

Lektury
recenzje, wino

Najnowsza książka Tomasza Prange-Barczyńskiego mówi o tym jak łączyć potrawy z winem i wina z […]

Wydarzenia
rynek

CEDC wprowadza nową linię Soplica Let’s Party – cztery owocowe warianty smakowe: Soplica Let’s Party Ananas & […]

Alkohole dnia
grappa

Zrobiona z mieszanki różnych wytłoczyn po produkcji win, leżakowana w beczkach z francuskiego dębu. Butelkowana […]

Degustacje
degustacje, koniak, likier

8 grudnia odbyło się spotkanie w cyklu Mocny Poniedziałek i degustację koniaków Meukow. Historia marki […]

Wydarzenia
whisky blendowana, whisky szkocka

Pernod Ricard zaprezentowało trzecią edycję Ballantine’s 40YO The Moment. Pierwsza The Remembering ukazała się w […]

Wydarzenia
whisky blendowana, whisky szkocka

Od stycznia 2026 roku nowym master blenderem szkockich whisky w Pernod Ricard zostanie Kevin Balmforth, […]

Przewijanie do góry
Spirits logotyp czarny

Dostęp zablokowany

Nie spełniasz wymogów dotyczących wieku użytkowników strony.
Spirits logotyp czarny

Czy ukończyłeś/aś 18 lat?

Treści na tej stronie przeznaczone są wyłącznie dla osób dorosłych.