Stare Bodegas Real Tesoro i Valdespino, a także inne, jak: La Guita, Gil Luque, czy Felix Ruiz, należą dzisiaj do Grupo Estévez, dużego producenta sherry, brandy i innych alkoholi w regionie Jerez. Należą do nich najlepsze winnice na wzgórzu Macharnudo Alto, gdzie mają 9,5 ha. Jest tu idealna ekspozycja na wiatry wiejące znad Atlantyku – poranny Levante znad Afryki i wieczorny Ponente znad Atlantyku. Tu są tylko nasadzenia palomino fino. Łącznie Grupo Estévez ma najwięcej winnic w regionie Jerez i niemal wszystkie obsadzone palomino fino.
W latach 90. XX wieku bogata rodzina Estevez, która posiadała kopalnie, kupiła kilka bardzo starych bodeg w regionie Jerez, m.in. takie skarby jak Valdespino i Real Tesoro. Najbardziej prestiżowa bodega Valdespino powstała w 1875 roku, ale rodzina Valdespino prowadziła winnice w Jerez od 1430 roku. Real Tesoro powstała w 1760 roku. Dwa lata zajęło zainicjowane w 1999 roku przeniesienie soler pod jeden dach, pracowało przy tym pięciu bednarzy, a mistrz piwnic nie spał po nocach, bo trzeba było przepompować wszystkie wina. I zadbać o kożuch na winach sherry fino, co niezwykłe, prawie nic nie stracili. Była to jedyna taka operacja w historii sherry, warte setki milionów euro stare wina były wysysane i przelewane do… tych samych beczek, ale pod nowym dachem. Win nie dałoby się przetransportować, beczki są zbyt stare, zbyt kruche i zbyt ciężkie.
Nad główną bodegą Grupo Estévez na obrzeżach Jerez de la Frontiera jest galeria sztuki, a w niej m.in. 97 rycin Picassa. Unikatowa w skali światowej kolekcja.
Ich największe marki to: fino Ynocente, amontillado Tio Diego oraz manzanilla La Guita. Jako jedni z nielicznych robią brandy z winogron palomino fino – pod markami Maximus i Valdespino. Mają też kolekcję klasycznych brandy de Jerez z solery pod marką Real Tesoro. Leżakują w beczkach po sherry i butelkują pod marką Valdespino m.in.: whisky single malt (zestawianą z destylatów w większości hiszpańskich, z niewielkim udziałem szkockich), rumy z Dominikany, czy gin z Włoch.
W Sanlúcar de Barrameda są należące do Grupo Estévez zakłady, gdzie powstaje ich ceniona manzanilla La Guita. Pierwszy zakład jest na obrzeżach miasta, przy Carretera de Jerez. Tu jest fermentacja, potem do kadzi ze stali nierdzewnej trafia młode, cienkie wino, by następnie trafić do beczek, kolejnych poziomów solery. Są tu też beczki należące do rodziny Estévez, w których jest manzanilla mająca ponad 25 lat. Drugi zakład pochodzi z 1852 roku, jest na wzgórzu w części miasta Barrio Alto przy Calle Misericordia i tu są stare solery. Historycznie to była pierwsza bodega La Guita, założona przez Domingo Péreza Marína. Piękny stary zakład niestety nie jest dostępny dla zwiedzających, jest wewnątrz bardzo ciasno, beczki wypełniają niemal całą przestrzeń.
W Polsce sherry i brandy Real Tesoro, a także manzanilla La Guita, dostępne są w ofercie M&P.
Winnice Macharnudo Alto
Bodegas Grupo Estévez w Jerez
Nowy zakład La Guita w Sanlúcar
Stary zakład La Guita w Sanlúcar