Ulokowana w obszarze Leszczyńskiego Centrum Biznesu Jonston Distillery zajmuje dwa nieduże pomieszczenia – salę produkcyjna i magazyn wyrobów gotowych, do tego dochodzi magazynek na butelki, botaniki, różne drobiazgi, razem to zaledwie 200 mkw. To efekt pasji Katarzyny i Pawła Janusów, którzy zamarzyli o własnej produkcji ginu. Zakupili dwa alembiki z Serbii, z Suboticy o pojemności po 150 l. Tak powstała pierwsza w Polsce rodzinna destylarnia dedykowana wyłącznie dla produkcji rzemieślniczego ginu.

Wszystkie botaniki są wcześniej macerowane zanim trafią do redestylacji, która trwa pięć godzin. Delikatniejsze botaniki umieszczane są w koszach zawieszonych nad miedzianym hełmem, pozostałe trafiają do zbiornika destylarki, ogrzewanej elektrycznie płaszczem wodnym wokół aparatu. Niektóre składniki, jak np. kakao robione jest w rotawyparce. Butelkowanie i rozlew są ręczne. Butelki są indywidualnie numerowane.
Spirytus pochodzi z pobliskiej rektyfikacji w Lesznie. Botaniki importowane są bezpośrednio od dostawców z całego świata.
Z jednego odpędu wychodzi 70-80 l o mocy 70%, czyli ok. 250 butelek liczy jedna partia. Dotychczas ukazały się cztery edycje podstawowe – Hibiskus Gin i Dry Gin, edycje limitowane – Summer Vibes Gin (500 butelek) i Winter Time Gin (1000 butelek). Powstał także pierwszy gin eksperymentalny z yuzu, w planach są kolejne eksperymentalne giny robione dzięki rotawyparce. Dojdą też w przyszłości edycje wiosna i jesień.

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Subskrypcja newsletter

Najnowsze wpisy wprost do Twojej skrzynki e-mail