Wizyta w Kilbeggan

W miasteczku Kilbeggan w dawnej destylarni Locke’s urządzono muzeum, ale też od 2007 roku znów produkowana jest tu irlandzka whiskey. To bardzo ładne miejsce, zachowały się oryginalne budynki z XVIII wieku. Od drogi widać wielkie koło młyńskie na rzece Brosna, komin gorzelni i stare zabudowania fabryczne. To jedna z najstarszych irlandzkich destylarni whiskey, a także marka blendu, powstającego od 1994 roku w zakładzie Cooley.


Marka nawiązuje do tradycji Kilbeggan Distillery, która powstała w mieście Kilbeggan nad rzeką Brosna w 1757 roku. Jako pierwszy właściciel w źródłach występuje Matthias MacManus, znany uczestnik irlandzkich walk niepodległościowych, który jako pierwszy w Irlandii uzyskał oficjalną licencję na produkcję whiskey w 1757 roku. W swojej historii destylarnia wielokrotnie była zamykana, zmieniała nazwy i właścicieli. Od 1843 roku prowadził ją John Locke i zmienił nazwę na Locke’s Distillery. W rękach jego rodziny pozostawała do 1947 roku, potem przejęła ją szwajcarska firma Transworld Trust. W 1954 roku wstrzymano produkcję, zamknięta na dobre w 1957 roku. W 1982 roku otwarto w starym budynku destylarni muzeum irlandzkiej whiskey. W latach 90. XX wieku destylarnię i receptury oraz znaki towarowe kupiła Cooley Distillery, wskrzeszono markę Kilbeggan, a także Locke’s Whiskey i przystąpiono do reaktywacji samej destylarni. Po zainstalowaniu dwóch alembików w 2007 roku ruszyła w historycznym miejscu niewielka produkcja. By zachować możliwie jak najwięcej z dawnego stylu, zainstalowano nie tylko stare miedziane alembiki (jeden z nich to oryginał z 1800 roku – najstarszy pracujący alembik na świecie), dębową kadź zacierną o pojemności 48,5 tys. l, cztery kadzie fermentacyjne z sosny oregońskiej (po ok. 6000 l), ale też całość napędzana jest parą przez silnik z 1887 roku i koło młyńskie na rzece Brosna. Fermentacja trwa 3-4 godzin, a alkohol ma moc 7-8%. Destylacja jest dwukrotna – inaczej niż w przypadku wielu irlandzkich whiskey, otrzymany spirytus ma moc ok. 69%. Produkcja jest niewielka, tylko przez sześć miesięcy w roku, pięć dni w tygodniu – po ok. 400 l dziennie. W liczących ponad 200 lat, zbudowanych z granitu magazynach Kilbaggan, dojrzewają już własne whiskey, a także te wyprodukowane w Cooley Distillery. Zakład i muzeum przez cały rok są otwarte dla zwiedzających, można tu oglądać także stare maszyny parowe, alembiki pochodzące z pobliskiej destylarni Tullamore i kolumny do destylacji ciągłej. Odtworzono mały zakład bednarski. Zwiedzanie kończy degustacja trzech whiskey (Kilbeggan Finest, single malt Locke’s 8YO i single grain Kilbeggan 8YO), ale w barze na terenie destylarni można spróbować wszystkich wyrobów z destylarni Cooley, a więc też whiskey Tyrconnell czy Connemara. Stary zakład Kilbeggan oraz wielka destylarnia Cooley na północy Irlandii od 2012 roku są własnością Beam Suntory.

Scroll to Top
Spirits logotyp czarny

Dostęp zablokowany

Nie spełniasz wymogów dotyczących wieku użytkowników strony.
Spirits logotyp czarny

Czy ukończyłeś/aś 18 lat?

Treści na tej stronie przeznaczone są wyłącznie dla osób dorosłych.