Znana w Europie marka, cachaça Magnífica, należy do rodziny Faria. Położona wśród gór Rio de Janeiro, w pobliżu miasta Vassouras, starej stolicy Doliny Kawy. Fazenda do Anil leży na wysokości 600 m n.p.m. Droga jest tu bardzo trudna, samochód tańczy w błocie.
Powitała nas sympatyczna Ana-Luiza Bettencourt de Faria, córka właściciela. W firmie pracuje też jej brat, Raul. W 1985 roku João Luiz de Faria kupił posiadłość i plantację trzciny cukrowej. Ojciec jest inżynierem, był w Szkocji, gdzie zainteresował go sposób destylacji whisky. Po powrocie do Brazylii zdecydował się zbudować nietypową destylarnię, wyposażoną w bardzo duże alembiki. Sam zrobił projekt. Maszyna parowa została zbudowana z fragmentów dawnej lokomotywy. Zasila urządzenie do cięcia i miażdżenia trzciny cukrowej. Pozostałości po tłoczeniu soku wykorzystywane są do opalania pieca. Fermentacja trwa ok. 12 godzin, cukier w trzcinie ma ok. 22 brix, obniżają do 16 brix przed fermentacją. Używają dzikich drożdży, co ma wpływ na smak trunku. Mają trzy alembiki, pierwszy służy tylko do wstępnego podgrzania przefermentowanego soku trzcinowego, do temperatury ok. 80 stopni, destylacja jest dwukrotna. Alkohol odbierany jest z mocą 65%. Kondensacja następuje w miedzianej wężownicy zanurzonej w zimnej wodzie, odbiór destylatu jest ręczny. – Duże alembiki dają więcej owocowych aromatów i nuty słone w cachaça – mówi Ana-Luiza Bettencourt de Faria. Biała cachaça odpoczywa rok w stalowych zbiornikach. Mają pięć kadzi z drewna ipê po 50 tys. l każda. Alkohol leżakuje w nich 1-2 lata, a potem trafia do beczek z amerykańskiego dębu. Mają też ogromną solerę – osiem rzędów półek, uruchomioną 17 lat temu. To pierwsza solera jaka powstała do starzenia cachaça. Odparowanie jest ogromne ze względu na wilgoć i temperatury, to co najmniej 15% rocznie, im wyżej ulokowane w magazynie beczki, tym więcej angel’s share. Rozlew, etykietowanie są ręczne. – Najbardziej lubię nasze cachaça z solery. Mają dużo ciała, a jednocześnie są łatwe do picia, są odrobinę słodsze niż pozostałe, bardziej owocowe – mówi Ana-Luiza Bettencourt de Faria.
– W 1985 roku podjąłem przygodę przywrócenia do życia tej wspaniałej tradycji, produkując najwyższej jakości cachaçę w górach Rio de Janeiro – opowiada João Luiz de Faria. – Będąc przekonanym o ogromnym potencjale cachaçy, pracowałem wraz z innymi producentami i organizacjami branżowymi na rzecz rozpoznawalności, wizerunku i definicji cachaçy; w 1997 roku opracowaliśmy „brazylijski plan cachaça – PBDAC”, który później stał się Brazylijskim Instytutem Cachaça (IBRAC). W tym samym roku Ministerstwo Rolnictwa utworzyło Izbę Przemysłową Łańcucha Wartości Cachaça, której pierwszym prezesem miałem zaszczyt zostać mianowany. Kiedy zdecydowaliśmy się znaleźć nazwę dla marki, moja żona była rektorem (kanclerzem) uniwersytetu w Rio. W Brazylii urzędników tych określa się mianem „Magnifico/a” Rector/a. Tak pomyślałem o tym imieniu, na cześć mojej ukochanej żony.
W 2003 roku firma rozpoczęła współpracę z bardzo małą wówczas brytyjską siecią restauracji Las Iguanas. Caipirinha Magnífica Las Iguanas odniosła wielki sukces w Wielkiej Brytanii i to zapoczątkowało eksport do Europy, który obecnie przewyższa sprzedaż Magnífica w samej Brazylii.
Ich Magnífica Reserva Soleira zajęła drugie miejsce wśród ponad 1000 marek z całej Brazylii w bardzo wymagającym rankingu Cupula da Cachaça w 2014 i 2018 roku.
João Luiz de Faria jest bohaterem piosenki samby „A Magnífica cachaça do João” (Wspaniała cachaça João), stworzonej przez grupę Bloco do Badalo z Santa Teresa.
Cachaça da Faria Tonel 04 (47,5%)
Leżakowanie w kadzi ipe, trafia do solery. Zapach bananów, mango. Smak lekko dymny, mineralny, finisz słodki, bananowy. Czuć wyższą moc alkoholu.
27,5/25/26/7=85,5
Cachaça da Faria 8 Partilheira (49%)
Z najwyższego, ósmego poziomu solery. Nabiera bardzo delikatnego aromatu dębiny – tytoniu i wanilii. Smak słodki, nadal bardzo dużo banów, choć te banany wydają się być bardziej dojrzałe. W finiszu pojawia się słona nuta, solone banany.
27/26/26/7=86
Cachaça da Faria 7 Partilheira (47%)
Dwa lata w solerze. Zapach słodki, pojawiają się nuty karmelu, orzechów, śliwek w czekoladzie. W smaku dużo słodkich śliwek, mirabelek. W finiszu śliwki, nuta tytoniu, skóry, pojawiają się przyprawy korzenne.
27/26,5/26/7=86,5
Cachaça da Faria 6 Partilheira (47%)
Trzy lata w solerze. Nabiera nut octowych – śliwki w occie. W smaku octany, do tego sporo tytoniu, sól. Bardzo słony, cierpki finisz – słony tytoń, słona skóra.
27/26/26/7=86
Cachaça da Faria 5 Partilheira (45,5%)
Cztery lata w solerze. Alkohol staje się słodki – orzech laskowy w czekoladzie, wiśnie w czekoladzie, karmel. W smaku za to ostra, dużo pieprzu, sól, skóra. Finisz bardzo ciężki, tytoniowy, wędzone wiśnie, smażone banany.
27/25,5/26/7=85,5
Cachaça da Faria 4 Partilheira (45%)
Pięć lat w solerze. Przyjemny, głęboki zapach – octany, tytoń, śliwki, wiśnie, czekolada, orzechy. W smaku śliwki i gruszki w occie, sól, tytoń. Finisz jest bardzo cierpki, bardzo tytoniowy, bardzo dojrzałe banany, nuta naftowa.
27,5/26/26/7=86,5
Cachaça da Faria 3 Partilheira (44%)
Sześć lat w solerze. Zapach robi się solankowy, octany, orzechy włoskie, tytoń. Smak owocowy, delikatny, dużo bananów, mango, powracają te nuty z młodej cachaça. Finisz jest nieco korzenny – imbir, ziele angielskie, do tego cierpkie jabłka, nuty octowe i naftowe.
27/27,5/27,5/7,5=89,5
Cachaça da Faria 2 Partilheira (43,5%)
Siedem lat w solerze. Zapach słodki, czekolada z orzechami laskowymi, pistacje. Smak konsekwentnie orzechowy, do tego wiśnie, gruszki. Delikatny finisz, choć wyraźnie skórzasty, garbnikowy. Nie ma słodyczy, jest nieco soli, ale jak z soji, nie soli kamiennej. Popiół, kwaśne, podsuszone wiśnie.
27,5/27/27/7,5=89
Cachaça da Faria 1 Partilheira (43%)
Osiem lat w solerze. W zapachu dużo orzechów włoskich, powrócił słodki zapach banana. Smak wytrawny, dużo wiśni, dużo drewna, skóra, tytoń. W finiszu jest bardzo dużo starego drewna, nuty grzybowe, skóra, lekki tytoń.
27,5/27,5/27/7,5=89,5
Magnifica Reserva Soleira (43%)
Bardzo słodki, owocowy aromat – banany, papaja, mango, kakao, nuta aloesu. Smak pełen owoców, doszły suszone poziomki, suszone morele, gruszki, śliwki, karmel. W finiszu dochodzi tytoń, sól, ostrzejsze nuty – imbir, jest rancio jak w starszych koniakach, nuta pieczarek.
28/28/28,5/8,5=93
Magnifica Safra do Ano (40%)
Bardzo przyjemny bananowy aromat, śliwki, miód, kwiatowość. Smak nieco słony, nieco mdły, sojowy, pudrowy. Finisz też słony, mało owocowy, lekko goryczka, migdały.
28/25/24/7=84
Magnifica Bica do Alambique (48%)
W zapachu banany, śliwki, morele, migdały, marcepan, jabłka, pestki jabłek. Smak cierpki – jabłka, ale też oliwki, słodka rzodkiew, tytoń, sól. W finiszu sól, tytoń, smażony banan, słodka nuta kwiatowa, owoce dzikiej róży, pigwa, czarna porzeczka.
27,5/27/27,5/8=90
Magnifica Tradicional Ipe (45%)
Dwa lata w kadzi Ipe, żółtej odmiany. Zapach nieco spocony, octany, banany, śliwki. Smak słono-tytoniowy, sadza. Bardzo słony finisz.
26/25,5/24,5/7=83
Magnifica Extra Premium (43%)
Po dwóch latach w kadziach z Ipe trafia na dwa lata do starych beczek z amerykańskiego dębu. Zapach śliwek, orzechów, tytoniu, cynamonu. W smaku dużo cynamonu, czekolada z rodzynkami, śliwki, tytoń. Finisz cierpki, tytoniowy, sporo wiśni, balsamico.
26/26/26/7,5=85,5