Wizyta w Mortlach

najstarszy legalny producent whisky w Dufftown, o dwie dekady starszy niż słynny Glenfiddich, zresztą założyciel Glenfiddicha – William Grant – przez dwadzieścia lat pracował w Mortlachu. Budynek z granitu z pagodą, ulokowany jest niemal w centrum miasta przy kościele o tej samej nazwie, Mortlach to dawna nazwa Dufftown. Destylarnię założył James Findlater. W latach 20. XX wieku właścicielem stała się DCL (Distillers Company Limited), w latach 80. stała się własnością United Distillers a następnie Diageo. Stara destylarnia została zamknięta. Diageo wypuściło jeszcze oficjalne wersję m.in. w serii Flora & Fauna 16YO. W sprzedaży są też m.in. butelkowania Gordon & MacPhail czy Duncan Taylor. W 2013 roku Diageo postanowiło przywrócić markę Mortlach miłośnikom whisky, choć obecnie destylowana jest w nowej gorzelni Diageo, przylegającej do XIX-wiecznych oryginalnych zabudowań. Zbudowano nowoczesną destylarnię, która ma sześć różnej wielkości alembików, co jest unikatowe w szkockiej whisky. Obecnie produkcja w nowej destylarni sięga 7,6 mln l alkoholu. Wypuszczono na rynek cztery nowe whisky Mortlach, są to: Rare Old, Special Strength, 18YO i 25YO. Destylowane nie dwukrotnie i nie trzykrotnie, ale 2,81 raza – jak informuje Diageo. Styl tej whisky jest bardzo charakterystyczny dla regionu Speyside – bardzo owocowy, delikatny, z nutami kwiatowymi.

SONY DSC SONY DSC SONY DSC SONY DSC

Scroll to Top
Spirits logotyp czarny

Dostęp zablokowany

Nie spełniasz wymogów dotyczących wieku użytkowników strony.
Spirits logotyp czarny

Czy ukończyłeś/aś 18 lat?

Treści na tej stronie przeznaczone są wyłącznie dla osób dorosłych.