Nad rzeką Tora, która wije się w dolinie i wpada do Douro, umiejscowiona jest winnica Panascal. Nazwę swoją zawdzięcza kępom traw (touceiras de Panasco) porastającym zbocza – Dactlylis glomerata. Miejsce określane jest słowami: „z Roncão i Panascal pochodzą najlepsze wina z Portugalii”.


Quinta do Panascal to dawnych pięć parceli (XIX wiek), które po zniszczeniach spowodowanych przez filokserę zostały porzucone przez właścicieli. Na początku XX wieku zostały zakupione i tak powstała posiadłość Panasal. Obecnie należy do Fonseca i jest jedną z trzech najlepszych ich winnic.
Powierzchnia winnic wynosi 75 ha, z czego 51 jest uprawianych. To wyjątkowe miejsce – szerokie stoki z ekspozycją zachodnio-południową dają doskonałe nasłonecznienie. Górne partie winnic, wznoszących się 400 m n.p.m. chłodzone są przez wiatr, co daje winom miękkość, delikatność i kwasowość. Położone w wąskiej dolinie, otulone są ciepłym powietrzem. Tu winogrona dają wina gęste, soczyste, z nutami ciemnych owoców, lukrecji i czekolady.
Otwarta jest dla zwiedzających przez cały rok (od 1992 roku). Odwiedziny to wycieczka po winnicy, która podzielona jest na ponumerowane „stacje” (każdy otrzymuje audioprzewodnik – 9 języków: portugalski, angielski, francuski, hiszpański, niemiecki, włoski, holenderski, duński i japoński.). Można spacerować po ścieżkach wśród winorośli, dotknąć kamienistej ziemi i wciągać jej zapach. Wycieczka połączona jest z degustacją. W zależności od wersji w cenie od 10 do 35 euro. Można też tu zawitać w porze zbiorów winogron, ale temperatury na winnicy dochodzą wówczas do 50 stopni Celsjusza, więc na wzgórzu jest piekło.

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.

Subskrypcja newsletter

Najnowsze wpisy wprost do Twojej skrzynki e-mail