Ogolony, wypieczony i wypalony

Nowy Kilchoman STR to ciekawa whisky single malt. Skrót pochodzi od: Shaved, Toasted and Re-charred Red Wine Casks. To specjalny sposób przygotowania beczek typu hogsheads po czerwonym winie, by pozbawić je nadmiaru tanin, a jednocześnie dać dużo koloru i słodyczy przechowywanej whisky. Formułę opracował dr Jim Swan, z beczek najpierw zeskrobywana jest czerwona warstwa po maturacji wina, potem są wypiekane, a następnie wypalane. Garbniki i ligniny w procesie wypalania zamieniane są na bardziej przyjazne aromaty wanilin. Tak przygotowane 43 beczki zostały napełnione w 2012 roku. Teraz zostały zabutelkowane z mocą 50%.

Scroll to Top
Spirits logotyp czarny

Dostęp zablokowany

Nie spełniasz wymogów dotyczących wieku użytkowników strony.
Warsaw Spirits Competition 2024

Rejestracja otwarta

Zgłoś swoje uczestnictwo w festiwalu!

Spirits logotyp czarny

Czy ukończyłeś/aś 18 lat?

Treści na tej stronie przeznaczone są wyłącznie dla osób dorosłych.