South Loch Distillery to malutka destylarnia ulokowana w barze 56 North w Edynburgu, przy Crosscauseway, bardzo blisko destylarni whisky Holyrood. W 2017 roku zamontowali dwa malutkie miedziane alembiki ze zbiornikami po 50 l, jeden z dodatkowym koszem do infuzji botaników. Mają w ofercie pięć receptur, mały alembik sprawia, że smaki są bardzo intensywne. Destylują w świetnym gin-barze – 56 North to 250 etykiet, z czego ok. 90% ze Szkocji. To najstarszy w Szkocji gin-bar, powstał 15 lat temu. Serwują tu doskonałe haggis, można też zamówić zestawy degustacyjne ich ginów.
Wizyta była okazją do spróbowania robionych tu pięciu ginów.
South Loch Citrus & Lime (42,1%)
Zadebiutował w 2019 roku. Botaniki: jałowiec, kolendra, dzięgiel, irys, imbir, zielony kardamon, skórki i sok cytryny i limonki, pomarańcza, liście kafiru, kwiaty lipy. Zapach intensywny, bardzo owocowy i ziołowy, trochę zbyt intensywny, masa cytrusów, dużo w zapachu kardamonu i imbiru, herbaciany. W smaku – jałowiec, cytryna i limonka, herbata Lipton. Finisz słodko-cierpki, słodki Lipton.
21,5/20,5/19/6=67
South Loch Black Raspberry Old Tom (41,4%)
Zadebiutował w 2019 roku. Botaniki: jałowiec, kolendra, dzięgiel, irys, imbir, zielony kardamon, skórki cytryny i limonki, sok z cytryny, czerwone i czarne maliny. Zapach słodki, malinowy. Smak przyjemnie malinowy, cierpki, czuć pestki owocu, jałowiec delikatny, schowany, przypomina geist malinowy. Smak słodki, owocowy, zbyt słodki, choć to Old Tom gin, więc można się spodziewać większej ilości cukru.
21/24/21/6=72
South Loch Black Spiced Cranberry & Clementine (40%)
Zadebiutował w 2020 roku. Botaniki: jałowiec, kolendra, dzięgiel, irys, imbir, zielony kardamon, różowy pieprz, skórki i sok klementynek, żurawiny, pomarańcze, papryczki, cynamon, owoce czarnego bzu. Zapach rześki, chininowy, jałowiec i słodki cytrus. W smaku słodko-pikantne, dużo pieprzu, chili. Pikantny finisz – jałowiec, pieprz i papryczka.
21,5/20,5/19,5/6=67,5
South Loch Rhubarb New Tom (40%)
Zadebiutował w 2021 roku. Botaniki: jałowiec, kolendra, dzięgiel, irys, imbir, zielony kardamon i rabarbar. Zapach kwaskowy, swoiście rabarbarowy, konopny. I smak też kwaskowy, rabarbarowy, rabarbar absolutnie dominuje. W finiszu: rabarbar, konopie i jałowiec.
18/13/11/4=46
South Loch Exotic Citrus Pink Grapefruit (40%)
Zadebiutował w 2022 roku. Botaniki: jałowiec, kolendra, dzięgiel, irys, imbir, zielony kardamon i różowy grejpfrut oraz przyprawy korzenne. Zapach słodko-korzenno-grejpfrutowy, nieco mdły. Smak mdły, sztuczny, jak pudrowe cukierki grejpfrutowe w alkoholu. Finisz kwaskowy, dużo jałowca, dużo pieprzu i grejpfrut, ale to nie poukładane i sprawia wrażenie jakby wszystkiego było dwa razy za dużo.
19/12/11/3,5=45,5