W marcowym numerze magazynu „Logo” zamieszczono noty z degustacji dziesięciu wódek wraz z dopasowanymi do nich zakąskami. Test przeprowadzili Paweł Matczak i Adam Milczarek z Domu Wódki. W artykule opowiedziano o historii wódki, zasadach podawania, walorach smakowych, testy z degustacji i połączeniach z jedzeniem. Degustowane wódki to: Żołądkowa Gorzka Czysta de Luxe, Stumbras Cententery, Palace, Extra Żytnia, Finlandia, Belvedere Unfiltered, Smirnoff Black, Norwegia, Grey Goose, Młody Ziemniak Vineta 2014. Potrawy dopasował i przygotował przepisy szef kuchni Domu Wódki, Michał Tkaczyk. Zaproponował oryginalny tatar wołowy – do tradycyjnych dodatków zaserwowano musztardę i szproty, śledzia w oleju z kardamonem, kminem rzymskim, kolendrą i innymi przyprawami, a na deser Zu Zu Love – purée brzoskwiniowe z Żubrówką, sokiem cytrynowym, syropem waniliowym i prosecco.

Komentarze

Komentarze

  1. […]    1405 r. to bardzo dawno temu, 5 lat przed bitwą pod Grunwaldem, ale co tam Polska wódką stoi – więc musi już stać ponad 600 lat! Zresztą o samym źródle wiedziałem już od dość dawna, gdyż w niemal każdym artykule traktującym o historii polskiej wódki jest ono wymienione – wystarczy wpisać hasło „wódka” w Wikipedii, bądź „1405 wódka” w google. Można też poczytać LOGO. […]

    • Tak naprawdę wódka w jej współczesnej definicji jest tworem końca XIX wieku, kiedy pojawił się aparat do destylacji ciągłej, to co pito wcześniej mogło się nazywać „wódka”, ale z dzisiejszego punktu widzenia wódką nie było, był to alkohol po jednokrotnej destylacji, zwykle w bardzo prostych korbasach, które przypominały dzisiejszy czajnik, a nie wódka jako alkohol poddany destylacji ciągłej i rektyfikacji. A tradycja destylacji przyszła – jak wiadomo – z krajów arabskich, a do Polski dotarła zapewne przez Gdańsk z Niderlandów. Być może ok. XI-XII wieku. Wedle dzisiejszego nazewnictwa była to okowita lub bimber. Nie zmienia to faktu, że to, co nazywano wódką, czy prostką, czy okowitą, było powszechnie na ziemiach rzeczpospolitej wytwarzane i konsumowane co najmniej od czasu późnego średniowiecza.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.

Subskrypcja newsletter

Najnowsze wpisy wprost do Twojej skrzynki e-mail