Whisky typu single grain (jęczmień z odrobin ą słodu jęczmiennego). Przez blisko trzy lata leżakowała w czterech różnych beczkach beczkach po: porto, winie wiśniowym, moskatelu i z amerykańskiego dębu. Następnie, wykorzystując metodę solera, destylaty zostały na ponad pół roku przelane do specjalnie przygotowanej beczki wykonanej z polskiego dębu. Jej przygotowanie polegało na zalaniu beczki i zestarzenie jej dwoma rodzajami wina a następnie zdjęciu obręczy i uwędzeniu jej – trzema rodzajami drewna i polskim ekologicznym torfem. Najmłodszy trunek składający się na Wolf Smokey Whiskey osiągnął trzy lata w maju 2017 roku. Finiszowanie trwało od stycznia do sierpnia. Beczka ma pojemność 30l. W aromacie: jabłka, śliwki, gruszki, syrop klonowy, jodyna, trochę smoły, mokre liście i oscypek. Smak wędzonych śliwek, trochę miodu, słodkie jabłka. Ale też wędzony boczek. Bardzo długi finisz – powidła, śliwki kalifornijskie, soczyste wiśnie i dużo jabłek, ale bardziej cierpkich niż w pierwszym smaku. Moc – 60,5%.
Wolf Smoky #1 CS
Powiązane artykuły
Zabutelkowana w październiku 2025 roku z mocą 55%, whisky najpierw cztery lata spędziła w beczkach […]
Zabutelkowana we wrześniu 2025, już 28. edycja Springbank 12YO CS. Leżakowana wyłącznie w beczkach po […]
Podczas Festiwalu Warsaw Spirits Competition będzie można wziąć udział w limitowanej degustacji jednej z Beczek […]
Najnowsza książka Tomasza Prange-Barczyńskiego mówi o tym jak łączyć potrawy z winem i wina z […]
CEDC wprowadza nową linię Soplica Let’s Party – cztery owocowe warianty smakowe: Soplica Let’s Party Ananas & […]
Zrobiona z mieszanki różnych wytłoczyn po produkcji win, leżakowana w beczkach z francuskiego dębu. Butelkowana […]
8 grudnia odbyło się spotkanie w cyklu Mocny Poniedziałek i degustację koniaków Meukow. Historia marki […]
Pernod Ricard zaprezentowało trzecią edycję Ballantine’s 40YO The Moment. Pierwsza The Remembering ukazała się w […]