W dniach 14-16 kwietnia odbyła się druga edycja Targów Żywności i Napojów WorldFood Warsaw. Impreza organizowana była w Warszawskim Centrum EXPO XXI przy ul. Ignacego Prądzyńskiego 12/14, a towarzyszył jej wydzielony sektor Wine & Spirits, gdzie zaprezentowali się producenci mocnych alkoholi, a także win, piw i cydrów.
Na stoisku zorganizowanym przez meksykańską izbę turystyki spróbować można było narodowego trunku meksykańskiego – mezcalu. Buen Suceso o mocy 40% robiony jest w stanie Oaxaca z agawy odmiany Espadin. Rośliny, które mają więcej niż dziesięć lat, są opiekane, dzięki czemu mescal ma przyjemne dymne nuty. Po upieczeniu agawę rozciera się w kamiennych młynach. Fermentacja trwa od 14 do 30 dni, następnie nastaw poddawany jest dwukrotnej destylacji.
Prezentowano także tequilę El Dfño, produkowaną z niebieskiej agawy odmiany Webera w trzech wersjach: El Dfño Blanco (38%), El Dfño Reposado (moc 38%, starzona 6 miesięcy w dębowych beczkach) i El Dfño Añejo (moc 40%, starzona 2 lata w dębowej beczce). Wyłącznym dystrybutorem El Dfño jest czeska firma El Cardenal s.r.o.
Z kolekcją koniaków i armaniaków wystawiała się francuska firma Albert de Montaubert, z kolei białoruska firma Kristall zachwalała wódki i likiery. Czas Wina wystawił znakomite wódki Dwór Sieraków.
Bogatą ofertę prezentował czeski producent destylatów Granette & Starorežná, takich jak: Hanácká vodka (37,5%), rum Hanácká Tuzemský (40%), wiśniówka Hanácká Griotte (25%), czy likier Hanácká Pepermint (20%), a także Absinth Green Tree (70%).
Duże zainteresowanie wzbudzała oferta wódek Khortytsa (producent – Global Spirits): Classic, Platinum, Khortyca Ice, Pepper Honey Hot, Structured i Khortytsa De Lux.
Ofertę prezentowała także Fabryka Copernicus, producent wódki Copernicus i Białej Wytrawnej, która wystawiała się razem z firmą IZI, specjalizującą się w produkcji i dystrybucji nalewek, likierów i syropu z kwiatów czarnego bzu.
Okazałe stoisko miała niemiecka firma Wajos, wytwarzająca najrozmaitsze likiery: likier cappucino, szampański likier truflowy, likier waniliowy, likier brzoskwiniowo-śmietanowy, rosyjski likier czekoladowy, likier bananowo-czekoladowy, likier tiramisu, likier mango-limonkowy, likier granatowo-jabłkowy, likier o smaku pieczonego jabłka babuni, likier z czerwonych winnych brzoskwiń, zimowy likier wiedeński, grappa likier jagodowy. Firma ma swoje sklepy, w których można próbować wszystkich produktów. Na życzenie klienta likiery rozlewane są do butelek, do wyboru są różne pojemności i kształty. W ofercie firma ma też brandy, whisky, wina, a także oliwy, octy i przyprawy.
Miłośnicy domowego wyboru wina, piwa oraz innych alkoholi doskonale znają markę Biowin i Browin. Na targach WorldFood można było zapoznać się z naprawdę imponującą gamą produktów i akcesoriów, a przy okazji zostać poczęstowanym domowym ajerkoniakiem.
W sektorze Win & Spirits wystawiało się też kilku producentów win, piw regionalnych oraz cydrów.