na korzeniu żeń-szenia robi się nalewki czy też eliksiry, zwykle o mocy 35-40%. Produkowane na niewielką skalę, dostępne w sklepach zielarskich lub specjalizujących się w nietypowych alkoholach. Można też nabyć sam korzeń i samemu zalać go wódką. Nalewki żeń-szeniowe są bardzo aromatyczne, bezbarwne choć lekko mętne z racji korzenia w butelce, w smaku gorzkie z aromatem przypominającym nieco enzian – wódkę z korzenia goryczki, ale bardziej ziemiste. Alkohole na bazie korzenia żeń-szenia popularne są też w krajach azjatyckich – np. koreańskie Chil Sun Joo. W Czechach kupiłem kiedyś bardzo ciekawy Elixir Žen-Šen o mocy 35%, z korzeniem w butelce, wyprodukowany przez firmę Eim-Eko z miasta Uherský Brod.
Ciekawostką są żeń-szeniowe wina, produkowane są także piwa z dodatkiem ekstraktu z żeń-szenia.
[nggallery id=54]