(Журавли) to rosyjska wódka, produkowana przez grupę CEDC, właściciela m.in. marek Soplica i Żubrówka. Wódka ze średniej półki cenowej, ale o bardzo przyzwoitym smaku – nieco staromodna, w smaku czuć słodycz ziaren zboża oraz pewną metaliczność, którą zapewne zawdzięcza filtrom mineralnym. Podczas mieszania spirytusu zbożowego z wodą artezyjską wykorzystuje się nową technologię ozonowania, która wedle badań ma oczyszczać wódkę ze wszelkich szkodliwych dla zdrowia składników, dzięki czemu – twierdzą naukowcy – efekt dnia następnego po spożyciu jest nieco mniej dotkliwy. Produkowana w Pushkino, ok. 30 km od Moskwy, jednej z najbardziej nowoczesnych rosyjskich destylarni (powstają tu też wódki Zelonaya Marka czy Yamskaja), gdzie cały proces produkcji jest zautomatyzowany i nie wymaga ingerencji człowieka. Wódka Zhuravli sprzedawana jest w ciekawych wydłużonych butelkach, których wąska szyjka o średnicy 22 mm nawiązuje do szyi żurawia.