Destylarnia Bruichladdich zaprezentowała pierwszą w historii wyspy żytnią whisky, która została sklasyfikowana jako szkocka single grain z Islay. Zboże pochodzi z Islay. Islay Single Grain Scotch Whisky to trzecie wydanie z serii Bruichladdich Project: The Regeneration Project, wypuszczono zaledwie 1800 butelek w cenie 125 funtów. Butelkowana z mocą 50%, składa się w 55% z żyta uprawianego na Islay i w 45% z lokalnie uprawianego słodu jęczmiennego z Islay. Leżakowała w beczkach pierwszego napełnienia po bourbonie i pierwszego napełnienia z amerykańskiego dębu.
Projekt Regeneracja zrodził się z chęci walki z rosnącymi kosztami agrochemikaliów, uniknięcia monokultury, zmniejszenia nakładów i dywersyfikacji upraw. Osiągnięto to poprzez wdrożenie płodozmianu na gruntach Andrew Jonesa, wieloletniego partnera rolniczego Bruichladdich. Jones postanowił dodać żyto do swojego płodozmianu, ponieważ ma ono zdolność sekwestracji nadmiaru azotanów w glebie i ma włóknisty system korzeniowy, który zwiększa drenaż gleby, pomagając zachować wilgoć. Nie tylko poprawia to stan gleby, ale także zmniejsza koszty ponoszone przez rolnika, ponieważ jest mniej zależny od sztucznych pestycydów i nawozów.
Ciekawe, że żyto nigdy wcześniej nie było uprawiane na Islay. Jednak chcąc wesprzeć współpracującego rolnika, Bruichladdich zgodziło się kupić całą uprawę Jonesa i zrobić whisky z żyta.