Manoir de Durcet

Rodzinna firma prowadzona przez Pascala i Jacelyne Breton, działająca od 1930 roku. Mieści się w Magny-le-Désert, departamencie Orne. Na 20 ha uprawiają sady jabłoni i grusz, m.in. odmiany: noël des champs, douce-moën, locard-vert, fréquin-rouge, marie-menard.


Firma została założona przez Eugène Bretona, który produkował tylko cydr i specjały z mleka. W 1956 roku zarządzanie przejął jego syn wraz z żoną – Marcel i Odette – którzy rozszerzyli ofertę o kalwados. Od 1976 roku rodzinną tradycję kontynuuje Pascal Breton z żoną, a od 2010 roku wraz z synem, Etienne. W 1990 roku wprowadzili własne pommeau (18 miesięcy leżakowania w dębowych beczkach). Destylarnia jest otwarta dla zwiedzających.

arton5
Podstawę oferty stanowi cydr w wielu wersjach, w tym gruszkowe poiré. Sprzedają też soki i octy jabłkowe oraz pommeau i gamę kalwadosów destylowanych w kolumnach, starzonych od 3 do 20 lat.

SONY DSC

Scroll to Top
Spirits logotyp czarny

Dostęp zablokowany

Nie spełniasz wymogów dotyczących wieku użytkowników strony.
Warsaw Spirits Competition 2024

Rejestracja otwarta

Zgłoś swoje uczestnictwo w festiwalu!

Spirits logotyp czarny

Czy ukończyłeś/aś 18 lat?

Treści na tej stronie przeznaczone są wyłącznie dla osób dorosłych.