24 rumy w kalendarzu 2018

Do degustacji trzeciej edycji kalendarza adwentowego 24 Days of Rum przystąpiłem dopiero w Wigilię, czyli akurat, kiedy należało wyjąć ostatnią buteleczkę z pudełka. ja wyjąłem wszystkie i zasiadłem do próbowania. Za ten projekt odpowiada znany kolekcjoner i promotor rumu, Joshua Singh i jego firma 1423. Są tu rumy z jego selekcji, ale nie stanowią one większości. Każda buteleczka o pojemności 20 ml ukryta jest pod odpowiadającą jej datą. W pudełku jest też kieliszek degustacyjny i karta do notatek degustacyjnych. Ze strony http://24daysofrum.com można dodatkowo pobrać plik PDF do tworzenia swoich not, można też dodawać swoje w ramach social media. Strona internetowa jest świetnie opracowana, szczegółowo opisano tam każdy rum z zestawu.


Podobnie jak w roku ubiegłym mamy w zestawie rumy różnej klasy. W tym roku każdy jest z innego kraju. Nie ma rumów białych, wszystkie są starzone. Trochę szkoda. Są dwa likiery na bazie rumu i jedna cachaça. Tak jak w roku ubiegłym najlepszy w zestawie rum kryje się pod cyfrą 1 i podobnie jak w roku ubiegłym żaden z pozostałych jakością do niego się nie zbliża.
Oto moje wrażenia z wigilijnej degustacji dwudziestu czterech rumów z całego świata.

Dictador 20YO (40%)
Kolumbia, pot still + column still, 20 lat w systemie solera. Fermentacji poddano syrop z trzciny cukrowej. Słodki, miodowo-ziołowy zapach, nuty tytoniu, egzotycznego drzewa i przypraw korzennych – cynamonu, gałki muszkatołowej. Do tego soczyste figi, bardzo soczyste i słodkie pomarańcze. W smaku bardzo dużo pomarańczy, gorzka czekolada, lukrecja. W finiszu lukrecja dominuje, do tego orzechy włoskie i laskowe, daktyle, kawa. 4.5/5
28,5/28,5/28/9=94

Whisper Gold (40%)
Antigua, column still, 18 miesięcy w beczkach po bourbonie. Fermentowano melasę. Aromat słodki, melasowy, z nutą wanilii, prażonych orzechów, mandarynek i gałki muszkatołowej. W smaku bardzo gorzkie pomarańcze, albedo grejpfruta. Finisz gorzki, dochodzi kokos i herbata. 2.5/5
19,5/14,5/15/5,5=54,5

New Grove 8YO (40%)
Mauritius, column still, 8 lat leżakowania. Aromat miodu, ziół, cynamonu, drzewa sandałowego, cedrowego. Smak lekko gorzki, apteczny, syrop na kaszel. Finisz cierpki, taniczny – herbata, skóra, aromatyzowany tytoń, przypalony karmel. 4/5
22,5/22,5/22,5/7=79,5

Cihuatán 8YO (40%)
Salwador, 8 lat w beczkach po bourbonie. Aromat cukierniczy, waniliowy i lukrowy, poza tym kakao. Smak to kakao, czekolada w proszku. Bardzo słodko. Konsekwentna słodycz w finiszu. Czekoladka. 2.5/5
16/16,5/16/5=53,5

Domaine de Severin VO (40%)
Gwadelupa, column still, 3 lata leżakowania w beczkach po bourbonie. Fermentowany sok z trzciny cukrowej. W aromacie: truskawki, wanilia, przyprawy korzenne, chinina. W ustach dużo bananów, kokos, chleb świętojański, żywica. W finiszu powracają truskawki – w słodkiej śmietanie. 3/5
19/20/19,5/6,5=65

Novo Fogo Familia (43%)
Brazylia, pot still, cachaça, leżakowana 1-2 lata w beczkach po bourbonie i z brazylijskiego drewna arariba. W aromacie milupa bananowa i wanilia. W smaku – cynamon i banany, w finiszu podobnie, a do tego coś wysuszającego, drewnianego. 4/5
26,5/26/25/7,5=85

Naud Ron Añejo 15 Ans (41,3%)
Panama, column still, leżakowana 15 lat w beczkach po bourbonie w systemie solera. Fermentowany z melasy. W aromacie egzotyczne drewno, miód, banany, delikatne polne kwiaty. W smaku wanilia, mleczna czekolada, banany, świeża figa. Finisz cierpki – herbata, tytoń i banan smażony. 3.5/5
22,5/22/21,5/7=73

Blackstrap Rum (42%)
Dania, pot still + column still, 1-3 lata, pierwszy raz napełnione beczki po białym winie, porto i bourbonie. W aromacie pieczone banany, morele, polne kwiaty. Smak ciężki – nafta, dużo miodu i ociekający miodem finisz z nutą ziołową, spadziową. 4/5
20/25/25,5/7,5=83

Flying Dutchman Rum 3 (40%)
Holandia, pot still, 3 lata leżakowania w beczkach w dziewiczym dębie amerykańskim, w beczkach po bourbonie, po sherry oloroso i sherry PX. Wydłużona fermentacja z melasy. Aromat słodki, ale są tu nie tylko nuty melasowe czy miodowe, ale także zaskakujące – słodowe. I lekko apteczne, septyczne. W ustach dużo wina, dużo sherry, winnej pleśni, poza tym miód. Finisz zdominowany przez sherry. 3/5
22,5/21,5/20/6=70

Deadhead (35%)
Meksyk, pot still + column still, rum pięcioletni, infuzjowany ziarnami kakaowca. Blend dwóch rumów, jeden fermentowany z soku z trzciny cukrowej i destylowany w alembiku, drugi z melasy destylowany w kolumnie, leżakowanie w beczkach po bourbonie. W aromacie dużo czekolady – mlecznej i w proszku, poza tym dużo wanilii. Smak bardzo słodki, można dodać mleko i pić jako napój czekoladowy. Finisz krótki, kakaowy. 2/5
15/14/12/4=45

Magec Añejo XO 2001 Oloroso (40%)
Hiszpania, pot still, leżakował 15 lat w solerze, w piwnicach Cruz Conde w beczkach po ich sherry oloroso. W aromacie – wanilia, mleczna czekolada. Smak bardzo słodki, likierowy, w finiszu kakao. 2.5/5
17,5/15,5/15/5,5=53,5

Fijian Rum Liqueur 8YO (35%)
Fidżi, pot still + column still, 8 lat leżakowania, rum infuzjowany. Fermentowana melasa, filtracja przez skorupki orzecha kokosowego. W nosie: czekolada, wanilia, orzechy laskowe, kokos, ananas. W ustach słodycz czekolady, słodka kawa, toffi. Finisz czekoladek truflowych plus ziarna świeżo zmielonej kawy. 3/5
17,5/20/21/6,5=65

Matugga Golden Rum (42%)
Uganda, pot still, butelkowany w Anglii. Fermentowany z melasy, fermentacja trwa ok. tydzień. W aromacie banany, kakao. W smaku smażone banany, bataty i miód, finisz cierpki – zioła, egzotyczne drewno, herbata. 3.5/5
19,5/24,5/25/7,5=76,5

Cane Island Trinidad (40%)
Trynidad, column still, leżakowanie 3-5 lat. Aromat słodki, czekoladowo-miodowy, z nutą kokosową. W smaku słodycz i cierpkość, miód i tytoń, herbata. W finiszu powraca kokos, są nuty skórzaste, tytoniowe. 2.5/5
17,5/17,5/18/6=59

Cane Island Jamaica (40%)
Jamajka, pot still, leżakowanie 3-5 lat w amerykańskim dębie. W nosie nuty industrialne, smary, nafta. W smaku morele i brzoskwinie, gruszki i śliwki, wszystko razem w garnku na powidła. Finisz dość lekki, powraca nafta, spalenizna i banany, dużo smażonych bananów. 3.5/5
23/23/23,5/7=76,5

Saint James 7YO (43%)
Martynika, column still, 7 lat w beczkach po bourbonie. Fermentowany sok z trzciny. Aromat delikatny – łupiny orzecha włoskiego, wanilia, banan, gałka muszkatołowa. W smaku dużo banana, fermentacji. Finisz dość gorzki – głóg, grejpfrut, skóra, tytoń, nawet popiół. 4/5
24,5/25,5/26/7,5=83,5

Neptuns Rhum (42%)
Niemcy, Flensburg, column still, 18 miesięcy leżakowania. Fermentacja syropu trzcinowego, stąd słowo „rhum” w nazwie, jak rhum agricole. W aromacie: migdały i cytrusy, orzechy laskowe, lekko drożdże. Smak dość ciężki, bardzo dużo orzechów – włoskich, laskowych, brazylijskich. W finiszu trochę miodu, trochę popiołu, trochę gorzkich ziół. 2.5/5
19/19/19/5,5=62,5

Cane Island Cuba (40%)
Kuba, pot still, leżakowanie 3-5 lat. W aromacie: gruszki, wiśnie (i pestki wiśni), śliwki, migdały. W smaku słodkie czerwone owoce – poziomki, czereśnie oraz chleb świętojański. Egzotyczne drewno, czekolada z migdałami i słodki tytoń w finiszu. 2.5/5
18/18,5/17,5/6=60

Borgoe Reserve Collection 8YO (40%)
Surinam, czyli dawna Gujana Holenderska, column still, 8 lat w beczkach po bourbonie. Aromat kakao, czekolady, posypki czekoladowej – cukierniczy, do tego cytrusy, orzechy, wiśnie. Smak cierpki i gorzki – pestki wiśni, marcepan, popiół. Finisz delikatny, kwiatowy, pyłkowy i gorycz głogu.
18/19,5/18,5/6,5=62,5

Mombacho Ron 8 Años (40%)
Nikaragua, column still, 8 lat w beczkach po bourbonie o pojemności 200 l. W aromacie owoce lasu i mech, ziemistość, likierowe wino. Smak delikatny i orzechowy, w finiszu czekolada z orzechami laskowymi. 2.5/5
18,5/15/14,5/6=54

Old New Orleans Amber Louisiana Rum (40%)
USA, pot still + column still, 3-7 lat w beczkach po bourbonie. Fermentacja syropu z trzciny cukrowej. Aromat w stylu rumów z Jamajki czy Barbadosu – banany i nuty industrialne, nafta. W smaku karotka, przecier bananowy dla niemowląt. Finisz bardzo słodki, bardzo miodowy. 2.5/5
24/16/16/6=62

Tres Hombres 2017 VII Años Solera Isla Bonita (40%)
Hiszpania, Kanary, column still, 10 lat w beczkach w systemie solera, a ostatnie 6 miesięcy w ładowni statku płynącego przez Atlantyk. Aromat ziołowy, leśny, do tego orzechy laskowe. Smak ziołowo-orzechowy, podobnie finisz, dość krótki, dodatkowo z nutą migdałową i bananową. 3/5
20,5/19/18,5/6=64

Travellers 5YO (40%)
Belize, Kanary, column still, 5 lat w beczkach. W aromacie egzotyczne drewno, pestki i liście wiśni, delikatnie kakao, gałka muszkatołowa. W smaku – lukier, miód, egzotyczne drewno. Finisz krótki, „zgaszony” – popiół, siarka, spalone drewno, pestki. 2.5/5
19,5/19/17,5/6=62,5

Na 24 prezentowane w kalendarzu rumy 15 spróbowałem po raz pierwszy. Rok temu po raz pierwszy próbowałem 16. Podsumowując zawartość, jest ciekawiej niż w roku poprzednim. Rok temu średnia przyznana nota wyniosła 58 punktów, czyli 2.5/5 . W tym roku podobnie – 62 2.5/5 . A zatem mamy w pudełku rumy średniej klasy, ani specjalnie dobre, ani złe. Nie ma ocen skrajnych, ani 5/5 ani 0/5 . W tym roku nie było jednak w ogóle ocen słabych, dominowały średnie. Noty rozkładają się w sposób następujący:

Nota 0,5 1 1,5 2 2,5 3 3,5 4 4,5
2018 0 0 0 1 11 4 3 4 1
2017 1 3 3 3 3 5 2 3 1

 

Scroll to Top
Spirits logotyp czarny

Dostęp zablokowany

Nie spełniasz wymogów dotyczących wieku użytkowników strony.
Warsaw Spirits Competition 2024

Rejestracja otwarta

Zgłoś swoje uczestnictwo w festiwalu!

Spirits logotyp czarny

Czy ukończyłeś/aś 18 lat?

Treści na tej stronie przeznaczone są wyłącznie dla osób dorosłych.