Four Pillars

destylarnia z Australii, specjalizuje się w produkcji ginów. Ich oferta to ponad dziesięć bardzo różnych ginów, zarówno rześkich, jak i leżakowanych w różnych beczkach, z dodatkiem lokalnych botaników czy winogron szczepu shiraz z doliny Yarra Valley. Pierwsza destylacja odbywa się w miedzianym alembiku, druga – w miedzianej kolumnie, z której uzyskują alkohol o mocy 94%. Sprowadzono je z Niemiec, producentem jest Carl – alembiki mają pojemności 450 l i 600 l, maja tez mały aparat eksperymentalny o pojemności zaledwie 50 l oraz potężny alembik sprowadzony ze Szkocji o pojemności 2000 l.


Ich niezwykły gin o krwisto-bordowej barwie powstał z winogron shiraz, które po sąsiedzku są kultywowane w Dolinie Yarra. Z winogron wyciskany jest sok, który dodawany jest do klasycznego Four Pillars Rare Dry Gin. Rozpoczęto jego produkcję w 2015 roku i każdy rocznik różni się barwą, smakiem i aromatem. Producent zaleca wypić w ciągu dwóch lat od daty butelkowania, ponieważ alkohol nie jest filtrowany i po pewnym czasie wytrącać się może osad z owoców. Aromat jest słodki – wiśnie, aronie, do tego czekolada. Smak również słodki – wiśnie w czekoladzie. Finisz zaś słodko-cierpki, wyraźnie czuć owoce, ale także jałowiec.

Scroll to Top
Spirits logotyp czarny

Dostęp zablokowany

Nie spełniasz wymogów dotyczących wieku użytkowników strony.
Warsaw Spirits Competition 2024

Rejestracja otwarta

Zgłoś swoje uczestnictwo w festiwalu!

Spirits logotyp czarny

Czy ukończyłeś/aś 18 lat?

Treści na tej stronie przeznaczone są wyłącznie dla osób dorosłych.