Żubrówka Rześki Rokitnik

Zapach intensywny, słodki, owocowy, kojarzy się z morelą, brzoskwinią, nektarynką, poziomką, syropem owocowym… ale nie z rokitnikiem. Jest też delikatna, przyjemna nutka trawy żubrowej. Smak cierpko-słodki, tu czuć rokitnik, ale z syropem słodkich owoców – moreli, słodkich jabłek, słodkich gruszek, nektarynek. Lekka, koktajlowa kompozycja, w finiszu przyjemnie gra trawa żubrowa, która do słodko-cytrusowych nut ziołowych wnosi ziołowość, jest też klasyczne dla żubrówki szarlotkowe odczucie. Moc – 30%. W ofercie CEDC.

Żubrówka Korzenna Moc

Bardzo przyjemny korzenny zapach – dużo cynamonu, gałki muszkatołowej, do tego skórki pomarańczy – piernikowo, ale nie przesadnie korzennie, jest też lekko nuta suszu, rodzynek – świątecznie. I wyczuwalna w tle trawa żubrowa, która dodaje lekkiej ziołowości. W smaku jest sporo miodowo-owocowej słodyczy, są zioła – trawa żubrowa, ale też tymianek, czuć cynamon, gałkę muszkatołową, ale już nie tak intensywnie, jak w aromacie. Finisz również jest dość lekki, do traw, ziół i korzeni dochodzą pomarańcze, może jabłka. Fajny dodatek do zimowych koktajli z rumem. Moc – 30%. W ofercie CEDC.

Degustacja rumów – styl angielski

22 sierpnia odbędzie się degustacja on-line Rum Explorer na platformie Zoom. Do spróbowania: Doorly’s 14yo Barbados, Foursquare 2009 Barbados, Hampden Estate 8 Jamajka, Appleton 15yo Jamajka, Angostura 1787 Trynidad, Mhoba Strand 101 RPA, El Dorado 15yo Gujana, Chairman’s Reserve 2009 St Lucia. Prowadzący: Krzysztof Piaseczny. Koszt: 200 zł. Godz. 19.00. Wiecejhttps://www.facebook.com/events/3210354552617168

Festiwal Whisky Białystok

W dniach 9-10 września odbędzie się Festiwal Whisky Białystok 2022. Organizatorem jest restauracja Kawelin. Wśród wystawców m.in.: M&P Alkohole Wina Cygara, Wolf & Oak, Nalewki Kresowe, Dictador Polska. Bilet jednodniowy 65 zł, dwudniowy 85 zł. W cenie: bilet wstępu, kieliszek festiwalowy, smycz, książeczka festiwalowa z kuponami do degustacji. Więcej

Gordon’s bezprocentowy

Pod koniec lipca na sklepowych półkach pojawił się nowy Gordon’s 0.0%, czyli bezalkoholowa wersja znanego ginu. Producent twierdzi, że Gordon’s 0.0% gwarantuje 100% jakości i smaku klasycznego ginu, a jednocześnie nie zawiera alkoholu i ma jedynie 24 kalorie na porcję. Do jego produkcji wykorzystuje się te same, wyselekcjonowane składniki roślinne, które są używane w znanym Gordon’s London Dry. Są one pojedynczo zanurzane w wodzie, podgrzewane i destylowane, a następnie mieszane ze sobą tak, aby uchwycić esencję Gordon’s w bezalkoholowej alternatywie.

Czytaj więcej

Bowmore Vault Edition no 1

Limitowana edycja z 2016 roku, moc 51,5%. Beczki po bourbonie, whisky dojrzewała w słynnym magazynie Vault no 1, który znajduje się pod poziomem morza i jest bardziej narażony na wpływ słonej bryzy. Przyjemny zapach jabłek, gruszek, słodu, chleba, bardzo delikatnie torf, nuta medyczna. Smak cierpki, kwaśne jabłka, gruszki, mirabelki, orzechy włoskie, skóra. W finiszu kwaśne jabłka i gruszki, tytoń, skóra, lukrecja, sól. Finisz długi, lekko rozgrzewający, bardzo przyjemny.

Bowmore i Aston Martin

Pojawiła się druga edycja kolekcji Bowmore Designed by Aston Martin, adresowana do sklepów wolnocłowych. Aston Martin po raz pierwszy nawiązał współpracę z Bowmore w 2019 roku i wówczas, jak i teraz, na rynek trafiły trzy różne whisky z kultowymi samochodami Aston Martin. Nowa seria to whisky w wieku: 10, 15 i 18 lat. Projekt Bowmore 10YO z beczek po shery został zainspirowany Aston Martin 1922 GP „TT2”, który powstał, aby wziąć udział w Grand Prix Francji.

Czytaj więcej

Okowita Rzeźnika z Kukurydzy 2022

Specjalna edycja okowity Podkarpackiej Destylarni Okowity o mocy 50%, przygotowana na VIII Festiwal Bieg Rzeźnika w Cisnej. Zapach bardzo przyjemny, pełen słodyczy, a jednocześnie dymu, pieczenia, jak pop-corn, ale też pieczona skórka ziemniaka, jest też słodycz kwiatowa i nuty politurowe, jak w bourbonie. W ustach wyrazista, oleista, przyjemnie rozchodzi po języku, grzeje, ale daje też wrażenie słodkości, pudrowości. Finisz mocny, politurowo-gorzkawy, przyjemnie rozgrzewający, z korzenną, kardamonową nutą.

Flora & Fauna

Do sprzedaży trafiła niedawno kolekcja jedenastu whisky z serii Flora & Fauna Diageo. Nazwę serii nadał nieżyjący już recenzent whisky, Michael Jackson, od znajdujących się na etykietach rycin, które przedstawiają lokalne zwierzęta i rośliny. Zadebiutowała w 1991 roku, wprowadzona przez poprzednika Diageo, firmę United Distillers, prezentowała single malts z mniej znanych destylarni grupy. W sumie przez lata wypuszczono w serii 26 butelek o mocy 43% i jeszcze dziewięć butelek z mocą cask strength. W latach 1991-1994 ukazały się wydania z destylarni: Aberfeldy, Aultmore, Balmenach, Benrinnes, Bladnoch, Blair Athol, Royal Brackla, Caol Ila, Clynelish, Craigellachie, Dailuaine, Dufftown, Glendullan, Glenlossie, Inchgower, Linkwood, Mannochmore, Mortlach, Pittyvaich, Rosebank, Teaninich i Speyburn. W 1998 roku, wypuszczono dziewięć butelek cask strength z whisky z: Aberfeldy, Aultmore, Blair Athol, Caol Ila, Clynelish, Dailuaine, Linkwood, Mortlach i Rosebank. Kolejne cztery butelki 46% zostały dodane w 2001 roku: Auchroisk, Glen Elgin, Glen Spey i Strathmill.

Czytaj więcej

Zakrapiany. Festiwal Zacnych Trunków

W dniach 14-16 października we Wrocławiu na Tarczyński Arena odbędzie się Zakrapiany. Festiwal Zacnych Trunków. W jednym miejscu kilkudziesięciu producentów oraz sprzedawców whisky, rumu, ginu, wina, piwa, wódki i nalewek zaprezentuje swoje jakościowe alkoholowe trunki. Na odwiedzających czekać będą liczne panele dyskusyjne, sesje master class, degustacje, pairingi, pokazy barmańskie. Wszelkie aktywności na scenie festiwalowej oraz te, odbywające się w ramach programu warsztatowo-edukacyjnego, prowadzone będą przez ekspertów w danej dziedzinie. Organizatorem wydarzenia jest firma Artis, znana m.in. z Festiwalu Piwa, Wina i Sera Feta, współorganizatorem jest Aqua Vitae.

Scalasaig Island Hopper Maiden Voyage

BlenBlended malt o mocy 43%, zestawiona z whisky z dymnych wysp i z destylarni z wybrzeża Szkocji, z dużym udziałem Caol Ila i dymnych beczek Bunnahabhain, a także m.in. Ledaig z Tobermory i Highland Park. Wykorzystano dziesięć różnych beczek w wieku 6-8 lat. Finiszowana w beczkach pierwszego napełnienia po sherry. Edycja limitowana – 3000 butelek. Zestawiona przez Colonsay Beverage z Wyspy Colonsay. To malutka wysepka z Wewnętrznych Hebryd na zachód od Jury i na południe od Mull, licząca zaledwie ok. 130 mieszkańców. Zapach lekki – orzechy, rodzynki, daktyle, śliwki, wiśnie, drożdże. W ustach dużo orzechów, nuty korzenne – imbir, cynamon, gałka muszkatołowa, też sól i pieprz, lekki tytoń, sadza, torf. W finiszu dość pikantnie – pieprz i chili, wciąż dużo orzechów włoskich, tarta orzechowa, rodzynki, suszone wiśnie, drożdże, mięta, anyż, sól i sporo torfowej goryczy.

Winobranie 2022

W dniach 3-11 września Zielona Góra zaprasza na Winobranie. W tych dniach władzę nad miastem przejmuje Bachus – bóg wina. Zielona Góra staje się sceną pełną atrakcji: koncerty, zabawy plenerowe, zawody sportowe oraz wydarzenia kulturalne. Nieodłącznym elementem wydarzenia jest Festiwal Kultury Winiarskiej.