Dookoła świata rumu

27 lutego w Pałacu Wierzbiczany, niedaleko Inowrocławia, odbyła się degustacja rumów z różnych części świata. Styl agricole, kojarzony z francuskimi terytoriami zamorskimi, reprezentował rum Karukera Blanc. Destylowany w kolumnach ze świeżego soku z trzciny cukrowej, ma aromaty tropikalnych owoców – mango, bananów, papai, ananasa, w smaku jest słodko-wytrawny, uczestnicy degustacji wskazywali na nuty trawiaste, porównując go z młodą grappą. Lekki i słodki, hiszpański styl rumu, reprezentowała butelka Barceló Imperial z Dominikany, rum robiony z melasy, destylowany w kolumnach, leżakowany we francuskim dębie. O nutach czekolady i wiśni w czekoladzie, bardzo łagodny, przypadł szczególnie do gustu paniom. Rum Angostura 5YO był łącznikiem pomiędzy stylem dawnych kolonii hiszpańskich, a mocniejszymi i bardziej aromatycznymi rumami w stylu brytyjskim. Trynidad, gdzie znajduje się destylarnia Angostura, najpierw należał do Hiszpanów, potem przez krótki czas do Francuzów, wreszcie do Brytyjczyków, co wpłynęło na szczególny charakter wyspy i jej rumów. Wersja pięcioletnia jest wyraźnie taniczna, ma wiele nut tytoniowych, skórzastych, wytrawnych. Prawdziwą petardą, jeśli chodzi o taniny i silne aromaty był rum Hampden 8YO z Jamajki. Bardzo estrowy, ciężki rum, o nutach nafty, bananów, o dużej wytrawności. Na koniec goście Pałacu Wierzbiczany mogli spróbować rumu infuzjowanego przyprawami korzennymi – Black Magic z USA. To rum bardzo słodki, delikatny, o smaku i zapachu wanilii.

Spotkanie z Arogancką Żabą

5 marca o godz. 20.00 odbędzie się kolejne spotkanie w cyklu Akademii Wina online, tym razem będą to wina z regionu Langwedocji, od producenta Paul Mas, z serii Arrogant Frog. Porównania białego wina ze szczepu viognier z czerwonym kupażem syrah i… viognier. Organizatorzy opowiedzą o winnicach, pokażą zdjęcia i poprowadzą komentowaną degustację win na platformie komunikacyjnej, która umożliwi zadawanie pytań i dzielenie się własnymi odczuciami smakowymi. Każdy uczestnik otrzyma kurierem butelki wybranych win.

Czytaj więcej

Maker’s Mark – gwiazdy z Loretto

Dom Whisky zaprasza 5 marca o godz. 18.00 na degustację kolekcji whiskey z destylarni Maker’s Mark. Do spróbowania będą: Maker’s Mark, Maker’s 46, Maker’s Mark 101 i Maker’s Mark Cask Strength. Spotkanie prowadzi Janusz Trendewicz, brand ambasador. Liczba miejsc ograniczona. Degustacja odbywać się będzie online poprzez komunikator internetowy ClickMeeting. Koszt degustacji 259 zł/osoba, a w cenie: Butelki Maker’s 46 i Maker’s Mark Bourbon Whisky + 4 sample degustacyjne o poj. 20 ml + kieliszek Domu Whisky.

Takamaka Extra Noir

kolejna odsłona najsłynniejszego rumu z Seszeli. Destylacja w kolumnie i alembiku, dojrzewanie w nowych beczkach z francuskiego dębu oraz w beczkach po bourbonie. Aromat słodki: wiśnie w czekoladzie, cynamon, goździki. W smaku: miód, propolis, lekko imbir. Korzenny, słodki finisz, orzechy, imbir, cynamon i miód, figi. Moc – 38%. W Polsce w ofercie Pinot Wine & Spirits.

Marcowa Akademia Wina online

Nie musisz wychodzić z domu, martwić się jak wrócisz, ile zapłacisz za taksówkę. Możesz wygodnie usiąść w swoim ulubionym fotelu, otworzyć wino i połączyć się z ludźmi, którzy dzielą Twoją pasję. Co piątek od godz. 20.00 rozmawiamy online o winach. Opowiadamy o winnicy, o szczepach winorośli, a potem wspólnie rozmawiamy o smakach i aromatach. Przez cztery piątki będziemy rozmawiać z Wami o winach. Każdy uczestnik degustacji otrzyma kurierem zestaw win białych i czerwonych.

Czytaj więcej

Opihr Far East Edition

gin, który uwodzi zapachem dalekowschodniego bazaru, orientalnych przypraw. Destylowane były razem: kardamon, pieprz odmiany tellicherry i imbir z Indii, pieprz kubeba z Malezji, kolendra z Maroka, a poza tym: jałowiec z Włoch, dzięgiel z Niemiec, skórki hiszpańskich pomarańczy, kmin i skórki grejpfrutów z Turcji. W zapachu dominuje jednak kolendra, a nawet tarty dziki tymianek. W smaku ostro-słodko-cytrusowe, sporo pieprzu i jałowca, sporo słodkich cytrusów, zwłaszcza słodki grejpfrut, wyraźnie dzięgiel. Rozgrzewający, korzenny finisz, gdzie do głosu dochodzą jałowiec, kardamon, dzięgiel, imbir, ale jest także słodkawa karotkowa nuta, którą dał dzięgiel, do tego masa bardzo przyjemnej kolendry. Świetny, egzotyczny składnik koktajli. Moc – 40%. W Polsce w ofercie Pinot Wine & Spirits.

Canaima

bardzo ciekawy gin z Wenezueli, z wykorzystaniem botaników z lasów tropikalnych Amazonii, poza jałowcem są tu m.in.: owoce nerkowca, gałka muszkatołowa, kakao, jagody acai, mango, owoce tupiro, owoce palmy sabałowej, acerola, marakuja, skórka grejpfruta i skórka pomarańczy. Bardzo ciekawy aromat, słodki, cytrusowy, nuty mandarynkowe, bergamotkowe, pomarańczowe, geranium. W smaku dużo jałowca, pieprz, kora, nuta dzięgla. Ostry finisz – ziele angielskie i masa jałowca. Moc – 47%. Logo marki nawiązuje do góry Tepui, czyli najwyższego wodospadu Wenezueli. 10% ze sprzedaży ginu Canaima przeznaczane jest na rozwój organizacji pozarządowych sadzących drzewa w Amazońskiej dżungli i sieci wolontariuszy pracujących nad poprawą jakości życia rdzennych mieszkańców Amazonii. W Polsce w ofercie Pinot Wine & Spirits.

Glen Albyn

Destylarnia powstała w 1844 roku z inicjatywy James Sutherland, burmistrza Inverness. Poza Glen Albyn w Inverness, położonym nad słynnym Jeziorem Ness, działały także od 1807 roku Millburn i od 1892 roku Glen Mhor, obecnie nie ma już żadnej, wszystkie zostały zamknięte i wyburzone. Glen Albyn położona była przy wschodnim nabrzeżu Kanału Kaledońskiego, wodę czerpała bezpośrednio z Jeziora Ness. Przez krótki czas w latach 50. XIX wieku była zamieniona na młyn. W 1884 roku przejęta i rozbudowana przez spółkę Gregory and Co. W latach 1917-1919 roku w destylarni uruchomiono wytwórnię min morskich i torped. W 1920 roku przejęta przez firmę Mackinlays & Birnie Company, a w 1972 roku przez Distillers Company Limited (obecnie Diageo). Zamknięta w 1983 roku, potem wyburzona, dzisiaj jest tu market i parking. Była małą destylarnią, z jedną tylko parą alembików. Do 1980 roku miała własną słodownię. Używali torfowanego słodu, torf pochodził z bagnisk Dava Moor, leżących na wschód od Inverness.

Czytaj więcej

Tanqueray 0%

Do grupy ginów bezalkoholowych dołączyła znana marka Tanqueray London Dry. W recepturze są: jałowiec, kolendra, dzięgiel czy lukrecja, brakuje natomiast alkoholu. Jak mówi Terry Fraser, master distiller w Tanqueray, zastosowano sekretną metodę destylacji botaników, które wcześniej były poddane m.in. działaniu pary. Bezalkoholowy gin ma kosztować 16 funtów za butelkę.

The Schweppes Guide to Scotch

Jedna z najlepszych książek, jakie kiedykolwiek powstały o szkockiej whisky, może z wyłączeniem pionierskiej monografii Alfreda Barnarda „The Whisky Distilleries of the United Kingdom”. Cóż z tego, że napisana w 1983 roku, że z opisywanego przez Phillipa Morrice’a świata w zasadzie nic nie zostało, ale jest to książka, która po raz pierwszy kompleksowo pokazała nowoczesny przemysł whisky.

Czytaj więcej

Spadło spożycie alkoholu w Polsce

Według danych Nielsen w 2020 roku sprzedaż ilościowa alkoholu w Polsce spadła o 1% w stosunku do roku poprzedniego, podczas gdy w 2018 sprzedaż ta była taka sama, jak w 2019 roku. Ponadto, jak pokazują najnowsze dane, w 2020 roku sprzedaż wartościowa wzrosła o 7% w stosunku do 2019 roku, co oznacza, że Polacy wybierają alkohole droższe, z sektora premium, czyli spożywają mniej i zarazem lepiej.

Czytaj więcej

Duńskie likiery

Wielki miłośnik alkoholi i znawca cygar, Ksawery Wyrozemski, przywiózł niedawno z Danii sporo ciekawych butelek. Wśród nich unikatowa kolekcja kraftowych likierów z maleńkiej rodzinnej destylarni na Vendyssel, w północnej części Jutlandii. Wszystkie te likiery oparte są na lokalnych ziołach, owocach, kwiatach, a ich sercem jest piołun. Należą do typowej dla krajów Skandynawii kategorii zwanej w Danii bjæsk, a w Szwecji bäsk. Zgodnie z tradycją zbiór piołunu ma zostać zebrany w noc św. Bartłomieja, 24 sierpnia. Maceracja piołunu w alkoholu 40% trwa przez co najmniej dwa tygodnie. Trunki te podawane są jako digestif.

Czytaj więcej

Dom Wina wśród najszybciej rosnących firm w Polsce.

Gazele Biznesu to najstarszy i najpopularniejszy ranking małych i średnich firm w Polsce. Dziennik „Puls Biznesu” organizuje go od 2000 roku. Edycja 2020 opiera się na ogólnodostępnych danych finansowych firm za rok 2019, czyli sprzed pandemii. Dom Wina (notowany od roku 2004) wypada w nim bardzo dobrze ze wzrostem przychodów na poziomie 121,52% (wartość 34,7 mln zł). Obroty firmy rosły rok do roku o ponad 21%, nieprzerwanie od trzech lat. Te wyniki zapewniają krakowskiemu importerowi alkoholi pewne miejsce wśród 3000 najszybciej rozwijających się polskich, średnich przedsiębiorstw.