2 lutego o godzinie 19.30 odbędzie się 154. spotkanie Akademii Wina – RPA. Spróbujemy win Visio Vintners Sauvignon Blanc i Visio Vintners Pinotage. Degustacje odbywają się również w Salonie M&P Praga Strzelecka, ul. Strzelecka 27/29 w Warszawie. Koszt: 50 zł. Do degustacji zawsze serwujemy przystawki, związane z regionem winiarskim, z których pochodzą wina.
Visio Vintners Sauvignon Blanc
Wino skomponowane w 100% z sauvignon blanc. Po odszypułkowaniu, zmiażdżeniu i 24-godzinnym kontakcie ze skórkami sok pozostawiono na osadzie, a następnie poddano fermentacji w temperaturze 13°C. Wino dojrzewało 6 miesięcy w kadziach ze stali nierdzewnej. W bukiecie dominuje marakuja i ananas, pojawiają się nuty ziołowe, mineralne. Idealne do sałatek, owoców morza i białego mięsa.
Visio Vintners Pinotage
Wino skomponowane w 100% z pinotage. Grona zbierane o poranku, by zachować świeżość i owocowość. Zbiór ręczny. Połowa gron fermentowała w kadziach ze stali nierdzewnej, druga w otwartych cementowych zbiornikach. Wino dojrzewało w dębowych beczkach drugiego i trzeciego napełnienia przez 18 miesięcy. Aromaty dojrzałych, ciemnych śliwek i jeżyn. Na podniebieniu wino dostarcza soczystych, dojrzałych owoców jagodowych, z wytrawnym ale zarazem miękkim finiszem. Idealne do grillowanego mięsa i warzyw, wędzonych ryb.