31 stycznia o godzinie 19.30 odbędzie się 188. spotkanie Akademii Wina. Wina pomarańczowe. Do spróbowania będą trzy wina: dwa z Sycylii i jedno z Gruzji. Wina pomarańczowe były produkowane od setek lat w Słowenii i włoskim regionie Friuli-Venezia Giulia, i od tysięcy lat w Gruzji. W Gruzji ten rodzaj wina jest znany jako Karvisperi ghvino – wino bursztynowe (ქარვისფერი ღვინო). Nazwa wino pomarańczowe (orange wine) została wymyślona i spopularyzowana w 2004 przez brytyjskiego importera, Davida A. Harveya.
Kolor pomarańczowy uzyskuje się poprzez kontakt moszczu winogronowego ze skórkami białych winogron. To w nich zawarte są barwniki, taniny i polifenole. Tego typu maceracja jest charakterystyczna dla produkcji win czerwonych i rzadko dotyczy białych. Protoplastami tej metody są Gruzini, którzy w glinianych amforach kvevri fermentują i macerują winogrona wraz ze skórkami, pestkami, szypułkami. Następnie dojrzewa na osadzie drożdżowym, sur lie. W klasycznej metodzie wino po fermentacji pozostaje nad osadem z drożdży przez okres od 3 do 12 miesięcy. W tym czasie stosuje się zabieg zwany bâtonnage czyli mieszanie osadu tak, aby tworzył on zawiesinę. Wszystko po to, by jak największa powierzchnia wina kontaktowała się z osadem. Zapobiega to utlenianiu. Efektem jest zmiękczenie tanin, ale też klarowność bez zastosowania filtracji, a przede wszystkim nadanie winu ciała.
Koszt: 50 zł. W degustacji można uczestniczyć również online. Próbki 3 x 70 ml należy zamówić do 29 stycznia. Koszt wysyłki 15 zł.