Akademia Wina. Wina pomarańczowe

31 stycznia o godzinie 19.30 odbędzie się 188. spotkanie Akademii Wina. Wina pomarańczowe. Do spróbowania będą trzy wina: dwa z Sycylii i jedno z Gruzji. Wina pomarańczowe były produkowane od setek lat w Słowenii i włoskim regionie Friuli-Venezia Giulia, i od tysięcy lat w Gruzji. W Gruzji ten rodzaj wina jest znany jako Karvisperi ghvino – wino bursztynowe (ქარვისფერი ღვინო). Nazwa wino pomarańczowe (orange wine) została wymyślona i spopularyzowana w 2004 przez brytyjskiego importera, Davida A. Harveya.

Kolor pomarańczowy uzyskuje się poprzez kontakt moszczu winogronowego ze skórkami białych winogron. To w nich zawarte są barwniki, taniny i polifenole. Tego typu maceracja jest charakterystyczna dla produkcji win czerwonych i rzadko dotyczy białych. Protoplastami tej metody są Gruzini, którzy w glinianych amforach kvevri fermentują i macerują winogrona wraz ze skórkami, pestkami, szypułkami. Następnie dojrzewa na osadzie drożdżowym, sur lie. W klasycznej metodzie wino po fermentacji pozostaje nad osadem z drożdży przez okres od 3 do 12 miesięcy. W tym czasie stosuje się zabieg zwany bâtonnage czyli mieszanie osadu tak, aby tworzył on zawiesinę. Wszystko po to, by jak największa powierzchnia wina kontaktowała się z osadem. Zapobiega to utlenianiu. Efektem jest zmiękczenie tanin, ale też klarowność bez zastosowania filtracji, a przede wszystkim nadanie winu ciała.
Koszt: 50 zł. W degustacji można uczestniczyć również online. Próbki 3 x 70 ml należy zamówić do 29 stycznia. Koszt wysyłki 15 zł.

Przewijanie do góry
Spirits logotyp czarny

Dostęp zablokowany

Nie spełniasz wymogów dotyczących wieku użytkowników strony.
Warsaw Spirits Competition 2025

Rejestracja otwarta

Zgłoś swoje uczestnictwo w festiwalu!

Spirits logotyp czarny

Czy ukończyłeś/aś 18 lat?

Treści na tej stronie przeznaczone są wyłącznie dla osób dorosłych.