Akademia Wina z cabernet franc

17 lutego o godzinie 19.30 odbędzie się 119. spotkanie Akademii Wina – Winne szczepy cz. III – cabernet franc. Odwiedzimy francuską winnicę Bernard Baudry w apelacji Chinon, w której króluje cabernet franc i urugwajską winnice z apelacji Montevideo. Degustacje odbywają się również w Salonie M&P Praga Strzelecka, ul. Strzelecka 27/29 w Warszawie. Koszt: 50 zł. Do degustacji zawsze serwujemy przystawki, związane z regionem winiarskim, z których pochodzą wina.

Chinon Les Granges Baudry
Wino skomponowane z odmiany cabernet franc, zbieranych ręcznie z 9-hektarowej parceli Les Granges, gdzie najmłodsze nasadzenia winorośli mają 35 lat. Fermentacja odbywa się w cementowych tankach i trwa przez 15 dni. Następnie wino dojrzewa przez 7-10 miesięcy w tychże zbiornikach. Dominują aromaty wiśni, malin, ciemnych śliwek, papryki, z akcentami ziół i pieprzu. W smaku gładkie oraz rześkie i chociaż Les Granges jest winem młodym, to jest wykwintne i pełne owocowego wdzięku czerwonych owoców. Podawać do pieczonej wieprzowiny ze śliwką, kotlecików jagnięcych, tradycyjnego coq au vin oraz do miękkich serów.

Traversa Cabernet Franc
Bardzo elegancka interpretacja odmiany cabernet franc. Barwa wina jest intensywnie rubinowa. Bukiet złożony z czerwonych owoców, z dominacją malin i wiśni z nutami ziół i suszonych śliwek. W smaku świeże i początkowo słodkie, z delikatnymi taninami. Świetnie pasuje do pieczonej wieprzowiny, indyka z sosem żurawinowym, pasztetów czy jagnięciny, jak również do dań kuchni włoskiej bazujących na sosie pomidorowym oraz serów kozich, wędzonych oraz typu brie.

Scroll to Top
Spirits logotyp czarny

Dostęp zablokowany

Nie spełniasz wymogów dotyczących wieku użytkowników strony.
Spirits logotyp czarny

Czy ukończyłeś/aś 18 lat?

Treści na tej stronie przeznaczone są wyłącznie dla osób dorosłych.