22 sierpnia o godzinie 19.30 odbędzie się 172. spotkanie Akademii Wina – Bordeaux. Chateau Fondarzac. Do spróbowania będa: Château Fondarzac Entre-deux-Mers AOP 2022 i Château Fondarzac – Bordeaux Supérieur AOP 2022. Degustacje odbywają się również w Salonie M&P Praga Strzelecka, ul. Strzelecka 27/29 w Warszawie. Koszt: 50 zł. Do degustacji podamy przystawki związane z regionem winiarskim.
Château Fondarzac Entre-deux-Mers AOP 2022
Skomponowane z odmian sauvignon blanc i semillon. Słomkowożółty kolor. Przyjemny kwiatowy nos: aromaty akacji, owoców tropikalnych i bardzo dojrzałego pomelo. Bardzo świeże na podniebieniu, z pięknym, tłustym, chrupiącym ciałem, delikatnymi aromatami (cytrusy) i zachwycająco energicznym finiszem. Idealnie komponuje się z białymi mięsami, grillowanymi rybami i serami (twardymi serami). Podawać schłodzone do 7°-8°C.
Château Fondarzac – Bordeaux Supérieur AOP 2022
Wino stworzone z merlot, cabernet sauvignon i cabernet franc. Każda odmiana została oddzielnie zebrana w szczytowej dojrzałości, a następnie ręcznie odszypułkowana przed przeprowadzeniem kontrolowanej fermentacji w wysokiej temperaturze. Następnie wina przeszły wtórną fermentację malolaktyczną. Wino dojrzewało w stalowych kadziach przez 12 miesięcy przed butelkowaniem. Aromat świeży, owocowy: jeżyny, wiśnie i porzeczki. Jest rześkie i aromatyczne na podniebieniu z kontynuacją owoców jagodowych i porzeczek. Średnio zbudowane, jego pikantne, zielone aromaty pieprzu przechodzą w przyjemny, owocowy posmak. Idealnie komponuje się z gulaszem z białego mięsa, pieczonym kurczakiem i większością serów o średnim smaku.