Albert Michler Absinthium Bohemicum

destylarnia Alberta Michlera powstała w 1863 roku w Buchsdorfer (obecnie Buková) i wyrabiała znane w cesarstwie Austro-Węgierskim ziołowe likiery. Obecnie tradycje firmy kontynuuje spółka z siedzibą w Bristolu, ale mająca swoją fabrykę likierów w Czechach. Do produkcji tego absyntu użyto m.in. piołunu odmiany Absinthium Bohemicum, lokalnie występującego na Morawach i Śląsku. Także inne wykorzystane zioła i trawy są z tego regionu. Część ziół była redestylowana po maceracji, część tylko macerowana, by po połączeniu ich w jednym zbiorniku uzyskać alkohol bardziej aromatyczny i cięższy. W aromacie dominują: anyż, lukrecja, rumianek, melisa, szałwia i piołun. W ustach słodki, bardzo ziołowy, kora dębowa, mech, żywica. Finisz delikatnie warzywny – dzięgiel. Butelkowany z mocą 70%.

1 komentarz do “Albert Michler Absinthium Bohemicum”

  1. Troszkę muszę Cię rozczarować, destylarnia jako taka nie istnieje. Firma zakupiła większą ilość białego absyntu (prawdopodobnie ze Szwajcarii), dlatego jest dobry i tylko zabarwiła go w Czechach bylicą pontyjską i hyzopem, co widać w kolorze. Nie ma też takiej odmiany piołunu jak Bohemicum, chodzi po prostu o najzwyklejszą bylicę piołun, która wyrosła na terenie Czech Tak więc dużo PR, dużo marketing’u, bajkopisarstwa, a po prostu pije się coś, co się już piło. Michler owszem istniał, ale składował rum jamajski, koniak francuski, za własnych produktów miał tylko borovickę i swój tzw. Buchsdorfer Kaiserbitter, teraz też skupują rumy tu i tam i mieszają w Czechach i naturalnie sprzedają jako „Czech product.”

Komentarze są wyłączone.

Scroll to Top
Spirits logotyp czarny

Dostęp zablokowany

Nie spełniasz wymogów dotyczących wieku użytkowników strony.
Warsaw Spirits Competition 2024

Rejestracja otwarta

Zgłoś swoje uczestnictwo w festiwalu!

Spirits logotyp czarny

Czy ukończyłeś/aś 18 lat?

Treści na tej stronie przeznaczone są wyłącznie dla osób dorosłych.