W lipcu spróbowałem 188 nowych mocnych alkoholi. Duży w tym był udział rozmaitych owocowych okowit – z moreli, gruszki czy winogron, w związku z wizytą w kilku destylarniach Dolnej Austrii i czeskich Moraw. Ponad połowa próbek (aż 95) znalazła się w medalowym przedziale ocen 80-100.
Przypominam zasady punktacji. Maksymalna liczba punktów do uzyskania to 100, minimalna to 0. Punktowane są: aromat (do zdobycia 30 punktów), smak (30), finisz (30) i całościowe wrażenie (10), na które składają się takie elementy jak harmonia czy nowatorstwo, to znaczy, że nawet kontrastowo poustawiane smaki i aromaty mogą dostać wysoką ocenę, jeżeli będą interesujące i innowacyjne.
Oceny rozłożyły się jak w tabeli (I-VII – styczeń-lipiec):
miesiąc | 0-10 | 10-20 | 20-30 | 30-40 | 40-50 | 50-60 | 60-70 | 70-80 | 80-90 | 90-100 |
I | 1 | 0 | 0 | 7 | 3 | 7 | 10 | 5 | 19 | 10 |
II | 20 | 14 | 10 | 24 | 24 | 22 | 36 | 31 | 45 | 10 |
III | 3 | 3 | 2 | 4 | 15 | 15 | 50 | 50 | 134 | 85 |
IV | 13 | 9 | 4 | 14 | 9 | 4 | 14 | 10 | 14 | 17 |
V | 1 | 1 | 4 | 4 | 1 | 8 | 16 | 22 | 77 | 15 |
VI | 1 | 3 | 3 | 4 | 14 | 11 | 21 | 33 | 55 | 19 |
VII | 0 | 2 | 6 | 10 | 4 | 18 | 15 | 38 | 62 | 33 |
razem | 39 | 32 | 29 | 67 | 70 | 85 | 162 | 189 | 406 | 189 |
Alkoholem lipca jest okowita Engel Wachauer Williams Birnenbrand 2007 (40%) z notą 99/100. Przepiękny aromat gruszki, czysty, nic nie czuć alkoholu. Znakomity smak gruszki, też bardzo czysty, słodki, ale nie przesadnie, w finiszu lekka gorycz pestki.
Wódka czysta lipca to Jakob Haberfeld Zgoda Rye Vodka (40%) z notą 90,5. Koszerna, bardzo przyjemny i wyraźnie żytni aromat – mąka gruboziarnista, pieprz, ziele angielskie. W ustach lekka, mineralna, delikatnie mleczna, przechodzi w finiszu w kierunku ziołowym – koper, pokrzywa.
Wódką smakową w lipcu wybrałem również markę tego producenta, Jakob Haberfeld Piołunówka (50%) z notą 91,5. Koszerna, bardzo przyjemny, słodki zapach, czuć tu bardziej tatarak niż piołun, przyprawy korzenne, zwłaszcza gałka muszkatołowa, słodycz syropu z czarnego bzu, kumkwata, liczi, miętę i anyż. W smaku słodko-gorzka w stylu dawnych likierów żołądkowych, czuć: piołun, chininę, ale też imbir czy gałkę muszkatołową, a w finiszu gorycz jest zrównoważoną słodką nutą miodową.
Wódka starzona lipca to Bimber Vodka Starzony w beczce 2018 (43%) z notą 87. W aromacie wanilia, drewno, tytoń, w smaku. W smaku wanilia, róże, herbata hibiskusowa. Finisz hebanowy i dużo miodu.
Young spirit lipca to Kania 2015 Miranda (40%) z notą 94, z gorzelni Podole Wielkie dla firmy Vestal. Jednokrotna destylacja w kolumnie odpędowej. W aromacie: kiszone ogórki, kiszona kapusta, kiszony koper, chrzan. Wspaniałe! W smaku pikantne, korzenne, pieprz, kardamon, chrzan, ziemistość. Do tego lekka nuta krochmalu czy nawet gotowanych słodkich ziemniaków. W finiszu głównie rozgrzewający czarny pieprz i ziele angielskie.
Gin lipca to Wieser UUahouua Gin Classic (40%) z notą 88,5. W aromacie: imbir, limonka, cytryna. W smaku dużo jałowca. Finisz – jałowiec, pieprz, dzięgiel, imbir. Bardzo klasyczny.
Rum lipca to Bundaberg Overproof (57,7%) z notą 93. W aromacie masa drożdży, chloru, orzechy, rodzynki, brzoskwinie, nuta industrialna. W smaku kwaśny – kwaśne jabłka, wręcz kiszone owoce, szałwia, bardzo dużo nut aptecznych. Niezwykle ciekawy. Finisz bardzo cierpki, skóra, liście tytoniu, wciąż nuta apteczna – chloru czy aspiryny.
Grappa lipca to Schenatti Grappa Valtellina Bianca Secca (40%) z notą 93. Aromat rumianku, polnych kwiatów, cytrusy, wilgotna kora, tytoń. W smaku wiśnie, czereśnie, białe winogrona. Finisz wytrawny, winogrona, kwaśne jabłka, lekko pestka.
Whisky single malt lipca to czeski produkt, Trebitsch Single Barrel Smoked (61,2%) z notą 86. Zaledwie czteroletnia, z mocno wypalonych beczek, słód torfowany do 15 ppm. W aromacie: dużo wędzenia, dymu, wędzone śliwki, wędzone morele. Dużo ziarna, lekko pomarańcze. W smaku masa orzechów laskowych i włoskich, prażony słonecznik, prażona kukurydza. Czekolada i torf oraz lekko drożdże w finiszu.
Likier lipca to Miodula Awangarda (40%) z notą 94,5. Trzy lata leżakowania, dodatek koniaku. Beczka zaszpuntowana w 2016 roku, jak pisze producent – w hołdzie polskiej Awangardzie – rozlana w 2019 roku. Świetny aromat – dużo rodzynek i macerowanych w alkoholu skórek pomarańczy, czarnej czekolady. W smaku czekolada z rodzynkami, czekolada z pomarańczą, czekolada z orzechem włoskim, trochę wanilia. Miód dopiero wyraźny w finiszu, lekko gorycz propolisu, nadal skórka pomarańczy. Likier na miarę Grand Marnier.
Odkryciem lipca jest destylarnia Engel z regionu Wachau. Prowadzi ją Dietmar Engel. Zaczęli 15 lat temu. Robią tylko okowity i likiery – morelowy, z orzecha włoskiego czy czekoladowy. Niewielka produkcja, głównie do gastronomii, wybitna jakość i umiarkowanie wysokie ceny.
Alkohol lipca 2019: Engel Wachauer Williams Birnenbrand 2007 (Austria)
Wódka czysta lipca 2019: Jakob Haberfeld Zgoda Rye (Polska)
Wódka smakowa lipca 2019: Jakob Haberfeld Piołunówka (Polska)
Wódka starzona lipca 2019: Bimber Vodka Starzony w beczce 2015 (Polska)
Young spirit lipca 2019: Kania 2015 Miranda (Polska)
Gin lipca 2019: Wieser UUahouua Gin Classic (Austria)
Rum lipca 2019: Bundaberg Overproof (Australia)
Grappa lipca 2019: Schenatti Grappa Valtellina Bianca Secca (Włochy)
Whisky single malt lipca 2019: Trebitsch Single Barrel Smoked 61,2% (Czechy)
Likier lipca 2019: Miodula Awangarda (Polska)
Odkrycie lipca 2019: Engel Brennerei (Austria)